Helsingin Sanomat julkaisi jo aiemmin artikkelissaan sanasta sanaan saman lauseen, jonka käyttämisestä Facebookissa Teuvo Hakkaraiselle langetettiin syyte.

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraista syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Facebook-kirjoituksen vuoksi, jonka Hakkarainen julkaisi kesällä heti Ranskan Nizzassa sattuneen terrori-iskun jälkeen.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen näkemyksen mukaan kansanedustajan sananvapauteen ei kuulu oikeutta ”vihapuheeseen”, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islaminuskoista ihmisryhmää kohtaan.

Hakkarainen järkyttyi terroriteosta

Ranskan viranomaiset ovat vahvistaneet, että Nizzan iskun takana oli tunisialaistaustainen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, joka kuoli hyökkäyksen aikana. Terroriteko vaati ainakin 85 uhrin hengen.

Terroriteosta järkyttynyt Hakkarainen taas toi esille Facebook-päivityksessään muslimimaahanmuuton ja useiden viimeaikaisten terrori-iskujen välisen kiistattoman yhteyden sanankäänteillä, joiden vuoksi häntä vastaan nostettiin syyte.

HS: Eurooppalaiset eivät suhtaudu myönteisesti islamiin

Laajemmassa katsannossa Hakkaraisen tilanne näyttää hyvin erikoiselta. Maamme suurin sanomalehti Helsingin Sanomat julkaisi jo viime vuonna (21.1.) verkkosivullaan artikkelin ”Ovatko kaikki terroristit muslimeja – kuusi kysymystä terrorismista ja Euroopan muslimeista”. Artikkeli sisälsi tilastotietoa Euroopan muslimiväestöstä, ja tekstissä sivuttiin myös muslimien yhteyksiä terrorismiin.

Helsingin Sanomat julkaisi artikkelissa sanasta sanaan sen saman lauseen, jonka käyttämisestä Hakkaraiselle langetettiin syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Helsingin Sanomat vieläpä toteaa, että sananparsi on ”yleisesti käytetty lausahdus”.

Helsingin Sanomat myös toteaa artikkelissa, kuinka muslimien osuus terrorismista epäiltyjen pidätyksissä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Artikkelissa myös viitataan tutkimukseen, jonka mukaan yli puolet eurooppalaisista arvioi, ettei islam ole yhteensopiva järjestelmä länsimaiden kanssa.

”Uskontojen ei tulisi olla immuuneja arvostelulle”

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan luetaan sananvapausrikosten joukkoon. Teko voidaan lukea tekijän syyksi, mikäli tekijä levittää yleisölle tiedon tai viestin, jossa esimerkiksi solvataan jotain ryhmää uskonnon perusteella.

Syyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Hakkaraisen kirjoituksessa uhattiin ja solvattiin eri tavoin islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää uskonnon perusteella. Monet ovat kuitenkin arvostelleet, että Hakkaraisen syyte on nostettu kevyillä perusteilla.

– Islam on uskonto, johon itseensä sisältyy vihapuheenomaisia määräyksiä naisten, muiden uskontojen ja esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen kohtelusta. Politiikan tai uskontojen ei tulisi olla immuuneja arvostelulle. On erikoista, että islamismi tai terrorismi sisältäisivät sellaisia ajatuksia, joita olisi yhteiskunnassa suojeltava kritiikiltä, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen huomauttaa.

Viestin sisältö perustui tosiasioihin

Hakkaraisen käyttämä sanavalinta saattoi olla epäonnistunut, mutta viestin sisältö perustui kuitenkin tosiasioihin. Jopa Suojelupoliisin (Supo) eduskunnan hallintovaliokunnalle aiemmin tällä viikolla luovuttamassa raportissa todetaan, että terroristijärjestö ISIL on soluttanut Eurooppaan suuntautuneen pakolaisvirran joukkoon terroritaustaisia henkilöitä.

Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet vihjeiden perusteella useita rikostutkintoja ja tiedusteluja, mutta Supo myöntää tehtävän haastavaksi.

Hakkarainen: ”Sanat kuvastivat tuntojani”

Hakkarainen on itse todennut kirjoittaneensa päivityksen tunnekuohun vallassa.

– Järkytyin Nizzan terrori-iskusta. Sanavalinnat kuvastivat tuon hetken tuntojani. Sarja hirvittäviä terrori-iskuja oli järisyttänyt Eurooppaa. Tarkoitukseni ei ole ollut kiihottaa ketään mitään kansanryhmää vastaan, kansanedustaja totesi eilen 1. marraskuuta Suomen Uutisille lauseesta, joka tuli hänelle mieleen ja jonka hän kirjoitti Facebookiin saatuaan tietoja järkyttävästä terrori-iskusta.

Hakkarainen siis käytti täysin samaa lausetta, jonka maamme suurin sanomalehti Helsingin Sanomat oli jo aiemmin julkaissut muslimeja käsittelevän artikkelinsa yhteydessä. Mahdollista on, että terrori-iskun jälkeen monien muidenkin kansalaisten mieleen on noussut lehdestä tuttu lause, joka vaikutti sopivan asiayhteyteen.

Hesarille ei tiettävästi seuraamuksia

Helsingin Sanomille ei lauseen käyttämisestä ole tiettävästi aiheutunut mitään seuraamuksia tai paheksuntaa. Kuten lehden artikkelissa todetaan, kyseinen lause on siis yleisesti käytetty.

Oli tilanne mikä hyvänsä, kansanedustaja Hakkarainen on kuitenkin tällä hetkellä syytön. Tapauksen tosiseikkojen arviointi ja mahdollisista seuraamuksista päättäminen jää riippumattoman tuomioistuimen harkittavaksi.

Kuvassa: Kuvakaappaus Helsingin Sanomien 21.1.2015 julkaisemasta artikkelista.

ILKKA JANHUNEN