YK:n maahanmuuttosopimuksen (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) puolustajat ovat Suomessakin väittäneet, että asiakirja ei velvoita mihinkään, koska se ei sido valtioita juridisesti.

– Tämä näkemys on ongelmallinen, sillä maahanmuuttopolitiikkaan vaikutetaan huomattavasti muillakin tavoin kuin juridisin sopimuksin, kirjoittaa perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra blogissaan.

– Pelkkä juridinen luenta on aivan liian yksipuolista ja häivyttää suuren osan sopimuksen vaikutusalasta ja politiikan mekanismeista. GCM tulee ehdottomasti vaikuttamaan kansalliseen ja EU-tason maahanmuuttopolitiikkaan, erityisesti Suomessa, jossa ei ole olemassa juuri minkäänlaisia vastavoimia, perussuomalaisia lukuun ottamatta, Purra sanoo.

Abstrakti mutta voimakas käsitekokoelma

Purran mukaan maahanmuuttoa kannustava ideologia, monikultturismi ja globalismi perustuvat julistuksellisuuteen ja epäselvään kieleen. Abstraktit ja pinnalliset käsitteet ja muotoilut muuttuvat voimakkaiksi jatkuvan toiston avulla. Tällaisista rakentuu myös GCM-sopimus.

– Toistoa suorittavat oikeamieliset poliitikot, kansalaisjärjestöt, poikkikansalliset ja hallitustenväliset elimet, liberaali media ja valtava oikeustoimijoiden joukko, kuten pakolaislakimiehet ja ihmisoikeusaktivistit. Pelkkä tarpeeksi kovaa huutava kansalaisjärjestö- ja mediakenttä saa Suomessa polvilleen niin maahanmuuttoviraston kuin sisäministeriönkin. GCM tuo näille toimijoille huomattavasti vipuvoimaa suoraan korkeimmalta kansainväliseltä tasolta, Purra sanoo.

Myös kielteisen päätöksen saaneet jäävät maahan

GCM-sopimuksen merkittävin sisältö liittyy siihen, että se esittää niille kehitysmaista saapuville ihmisille, jotka eivät saa kansainvälistä suojelua, samoja oikeuksia kuin suojeluaseman saaneilla on.

– Kaikki rajojemme yli saapuvat halutaan nähdä ”yhtä tärkeinä”, riippumatta siitä, mitä turvapaikkaselvityksestä ilmenee. Kielteisellä turvapaikkapäätöksellä ei tässä ajatuksessa ole mitään merkitystä, Purra korostaa.

– Oikeasti kielteinen turvapaikkapäätös on jo nyt menettänyt merkityksensä. Kielteisen päätöksen saaneita ei haluta palauttaa, heille halutaan antaa työlupa, heitä kutsutaan ”paperittomiksi”, joille taas täytyy antaa lukuisia oikeuksia ja palveluita ja niin edelleen.

Suomelle haitallinen maahanmuutto lisääntyy

Purran mielestä Suomen ei pitäisi missään nimessä hyväksyä GCM-sopimusta eikä mitään muutakaan kansainvälistä tai globaalia instrumenttia, joka koskettaa kansallista maahanmuuttopolitiikkaa.

– On surullista, että tällainen asia näyttää menevän Suomessa läpi seremoniallisesti, ilman että asiasta on edes keskusteltu parlamentaarisella tasolla.

GCM-sopimus on tarkoitus hyväksyä Marokon Marrakechissa joulukuun alussa.

– Kokouksen jälkeen meidän velvollisuuttamme hyväksyä maahanmuuton konkreettisia seurauksia on taas hieman vaikeampi kyseenalaistaa, Purra toteaa.

SUOMEN UUTISET