

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Viikon 33/2014 luetuin
Elokuu 2014 luetuin
PS: Viini ja vahvat oluet ruokakauppoihin
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Mäntylä vaatii, että alkoholipolitiikassa tehdään Suomessa täyskäännös. Syiksi Mäntylä kertoo muun muassa Viron tuonnin ongelmat ja suomalaisen elinkeinon turvaamisen. Perussuomalaisten alkoholipoliittisen muutoksen listaan kuuluvat esimerkiksi alkoholiveron lasku ja viinien vapauttaminen päivittäistavarakauppoihin.
– Suomessa eletään käytännössä kieltolain aikaa. Aluksi viinit ja vahvat oluet tulisi vapauttaa myyntiin päivittäistavarakauppoihin, ja näin purettaisiin Alkon monopolia. Pienpanimoille tulisi sallia tuotteiden suoramyynti. On kestämätön tilanne, että yritys kerrallaan Suomesta siirretään tuotantoa naapurimaahan, jotta toimintaa voidaan laajentaa. Nyt tulisi kaikin keinoin edistää suomalaista yrittäjyyttä, eikä säätää lakeja, jotka sulkevat viimeisetkin ovet.
– Myös verotus on täysin kohtuutonta. Viimeisin veronkorotus aiheutti sen, että verotulot supistuivat, koska yhä enemmän viinaa tuodaan Virosta. Verotuksen lasku Suomessa ei aiheuttaisi verotulojen laskua, koska se kompensoituisi kotimaisen kysynnän kasvaessa ja helpottaisi myös kaupan- ja matkailu- ja ravintola-alan ahdinkoa. Yhtään työpaikkaa ei ole varaa enää menettää, Mäntylä huomauttaa.
Kohtuukäyttäjien holhous lopetettava
Perussuomalaiset haluavat ottaa mallia Keski-Euroopan alkoholilainsäädännöstä ja –verotuksesta. Heidän mielestään on väärin, että kohtuukäyttäjä kärsii holhouksesta ja verotuksesta lieveilmiöiden vuoksi.
– Yleisin argumentti esimerkiksi viinaveron laskua vastaan on se, että suomalainen ei osaa juoda, ja koko alkoholipolitiikka rakennetaan sen ajatuksen pohjalle. Keskimäärin suomalainen osaa kyllä juoda fiksusti ja kohtuudella. On kohtuutonta, että pienen marginaalin ongelmakäyttö määrittää koko alkoholipolitiikan.
Mäntylä katsoo, että verotuksella ja sääntelyllä ei juomatottumuksia viimekädessä saada muutetuksi. Kyse on hänen mukaan asenteista.
– Alkoholitottumuksia ei säädellä hinnoilla tai kieltolaeilla. Sen todistaa historia lähes sadan vuoden takaa. Juomatottumuksia ja -asenteita muutetaan sillä, ettemme tee asiasta tabua ja luotamme ihmisten omaan ajatteluun.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.