Australia ei ota lainkaan vastaan maahan luvatta saapuvia turvapaikanhakijoita, vaan siirtää hakijat joko Nauru-saarelle tai Papua-Uusi-Guineaan kuuluvalle Manus-saarelle. Australian mallin luonut kenraali Jim Molanin esittää EU:lle vastaavaa järjestelyä. Hän kertoi ehdotuksestaan Politico-lehden haastattelussa.

Kolme edellytystä mallin toiminnalle

Molan listaa kolme Australian mallin keskeistä kohtaa. Salakuljettajien veneiden käännytys pois on niistä tärkein. Näin toimittaessa ihmissalakuljettajien liiketoimintamalli romuttuu. Kysyntä loppuu, kun ihmiset eivät pääsekään määränpäähänsä. Tarvittaessa Australia vaihtaa merikelvottomat alukset toisiin paluumatkan ajaksi.

Toiseksi turvapaikkahakemukset tehdään Australian ulkopuolella. Kielteisen päätöksen saatuaan moni tosin katoaa jäljettömiin.

Kolmanneksi laittomasti Australiaan saapuneet eivät voi koskaan saada oleskelulupaa Australiasta. He voivat jäädä Australian ulkopuolella oleviin pakolaisleireihin tai hakeutua Australian yhteistyömaihin, jotka saavat vastineeksi taloudellista tukea Australialta.

Australia aikoo kasvattaa vuotuisia turvapaikkojen kiintiöitä jatkossa. Tämän odotetaan kannustavan ihmisiä anomaan turvapaikkaa laillisia reittejä pitkin.

Kritiikkiä riittää

Maa on saanut maahanmuuttomallistaan osakseen kritiikkiä erityisesti ihmisoikeusjärjestöiltä. Molan kumoaa perustellen saatua kritiikkiä. Hän muistuttaa, että havereissa menehtyneiden määrä on saatu putoamaan rajusti.

Monet hukkuvat myös Välimerta ylittäessä, koska ihmissalakuljettajat käyttävät usein merikelvottomia aluksia, ja ne pakataan liian täyteen.

Molan painottaa, että pakolaisia voidaan auttaa paljon tehokkaammin esimerkiksi Jordaniassa, Libanonissa tai Turkissa sen sijaan että otettaisiin heidät Australiaan.

Sopisiko Australian malli EU:lle?

EU:lla on hieman Australiaa pidempi rantaviiva, mutta EU-maiden laivasto on vastaavasti suurempi kuin Australialla.

Kovasta kritiikistä huolimatta jotkut EU-maat ovat alkaneet tutkia Australian maahanmuttomallin mahdollisuuksia myös EU:ssa. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että hän toimisi toisin vuoden 2015 suuren vaelluksen keskellä. Toiseksi palautuksista kieltäytyvät maat voisivat jäädä ilman rahoitustukea. Molanin mielestä Merkelin avointen ovien politiikka oli keskeinen virhe.

Molan myöntää, että australialaisten kannatus mallin jatkamiselle on elintärkeää.

– Australialaiset eivät hyväksy sitä, että luovutamme rajavalvonnan ihmissalakuljettajille, Molan muotoilee.

EU:n ihmisoikeustuomioistuin on kieltänyt venepalautukset Libyaan. EU-maiden johtajat ovat kuitenkin pohtimassa vaihtoehtoista ratkaisua viedä matkaajat toisaalle Afrikkaan. Vastaanottomaille maksettaisiin lisää taloudellista tukea.

Henri Alakylä