Iso-Britannia hakee sikäläisen median mukaan ”clean brexitiä” eli täyttä eroa EU:sta. Pääministeri Theresa Mayn linjapuheen vedokset kertovat, että britit pitävät kiinni työvoiman liikkumisen estosta silläkin uhalla, että britit menettävät oikeudet päästä EU:n yhteismarkkinoille. Samoin he voisivat hylätä EU:n tulliliiton, mikä mahdollistaisi suorat kahdenväliset kauppasopimukset EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. May hakee myös irtiottoa EU:n tuomioistuimesta. Näin kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.

Pääministerin linjapuheiden mukaan brittien pitää nyt vetää yhtä köyttä. Täysi brexit voi kuitenkin jakaa jopa konservatiivipuolueen kahteen leiriin. EU:n puolelta on tosin useaan otteeseen viestitty, ettei britit voi poimia rusinoita pullasta rajoittamalla ihmisten vapaata liikkumista, mutta samalla pitää kiinni pääoman ja tavaran vapaasta liikkumisesta. EU on pyrkinyt kiristämään brittejä näiden avulla.

Toiseksi EU ei ole halunnut myöntää briteille helppoa ulospääsyä peläten, että jotkut muut EU-maat seuraisivat perässä ilmoittaen eroaikeistaan. Esimerkiksi viime syyskuussa silloisen EU-puheenjohtajamaa Slovakian pääministeri Robert Fico ilmaisi varsin suoraan, että eron pitää sattua britteihin.

Tulliunioni kauppasopimusten esteenä

Briteillä on kuitenkin varsin kova ässä hihassaan. He voivat ilman EU:n tulliunionia vapaasti neuvotella kauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen ja muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Tällä viikolla virkavalansa vannova tuleva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmaisi olevansa tyytyväinen brexitiin, ja olevansa valmis neuvottelemaan nopeasti brittien kanssa ”reilun” kauppasopimuksen.

Telegraphin mukaan brittiministerit ovat vihjailleet ulkomaisille diplomaateille, että britit voivat aivan hyvin jäädä tullisopimuksen ulkopuolelle. EU ei kata kuin 15 prosenttia maailmankaupasta.

Britit voivat laskea yritysveroastettaan pitääkseen yritykset saarivaltakunnassa riitaisankin EU-eron jälkeen.

Henri Alakylä