”Erikoishinnat ryhmille ja perheille”. ”Palvelussamme on ruuhkaa, pyydämme kärsivällisyyttä”. ”Tammikuussa matkansa varaaville ilmaiset lennot ja hotelli viikoksi Saksassa”.

Nämä sitaatit eivät ole poimintoja Finnairin äkkilähtötarjouksista. Ne ovat peräisin arabiankieliseltä ”Matkusta ja hae turvapaikkaa Ruotsista”-Facebook-sivustolta, jolla on peräti 34 000 tykkääjää. Ammattimaisesti toteutettu sivusto tarjoaa turvapaikkapalveluita varsin avoimesti.

– Hanki viisumi, jolla pääset Beirutista Ruotsiin. Saat viisumin lailliselta turistimatkoja järjestävältä yritykseltä. Ensin haastattelu suurlähetystössä, sen kahden ja puolen kuukauden odotusaika. Kun saat viisumin, voit matkustaa sillä Ruotsiin. Kun olet perillä, voit hakea turvapaikkaa välittömästi. Hinta: 15 000 dollaria, sivusto lupaa.

Sama taho järjestää myös matkoja Istanbulista Ruotsiin, Norjaan tai Tanskaan. Tarpeelliset matkustusasiakirjat maksavat 10 000 euroa. Hollantiin tai Saksaan pääsee 9 500 eurolla, Ranskaan tai Itävaltaan 9 000 eurolla.

– Istanbulista Italiaan: 6 000 dollaria. Lapset puoleen hintaan. Lähdöt perjantaina tai lauantaina.

– Hae vuoden määräaikaista työpaikkaa unkarilaisesta tai puolalaisesta suuryrityksestä. Mahdollisuus matkustaa junalla Saksaan ja hakea siellä turvapaikkaa. 10 000 euroa. Laivalla Turkin Mersin kaupungista Kreikkaan. Ei matkatavaroita mukaan. 7 000 dollaria.

Matkakauppiaat avustavat asiakkaitaan ja lupaavat heille neuvoja rajanylitystilanteisiin, jotta valvovien viranomaisten epäilykset eivät heräisi.

Sivuston ylläpito pyytää, että vain tosissaan liikkeellä olevat ottaisivat yhteyttä koska heillä on niin paljon ruuhkaa. Ylläpito ilmoittaa myös, että he saavat päivittäin 500 yhteydenottoa.

Reteästi Välimeren reittiä

– Eurooppa odottaa sinua, lupailee toinen Facebook-sivusto.

Sivustolla tarjotaan Libyasta lähteviä venematkoja Eurooppaan. Unelmia herätellään luksusjahtien valokuvilla ja hymyilevän, passeja pitelevän pariskunnan valokuvilla. Reitti lähtee joko Libyan pääkaupungista Tripolista tai pienemmästä Bengasin kaupungista. ”Tartu tilaisuuteen ja varaa paikkasi. Tavoitteemme on Sinun turvallisuutesi!”

jahti1

Jos mainoskuvaa on uskominen, matka taittuu reteästi ökyjahdin kannella. Ja vaikka kulkuvälineisiin ei oikeasti olisikaan panostettu, niin mainoskuviin on. Hienoilla valokuvilla maalataan kuvaa seesteisen ja vauraan pohjoisen yltäkylläisyydestä.

Kissaa ja hiirtä somessa

Facebook tai muut sosiaalisen median jätit eivät ole innostuneita tarjoamaan verkkopalveluita järjestäytyneille rikollisille. Niinpä ihmissalakuljettajien sivustoja poistetaan verkosta sitä mukaa kun niitä sinne ilmestyy. Uusia ilmestyy kuitenkin nopeasti poistettujen tilalle.

Monilla sivustoilla ylläpitäjät vaativat, että kaikki yhteydenotot tehtäisiin pelkästään facebook-viestein eikä julkisin kommentein. Tämän takia suuri osa turvapaikkaturismin ympärillä käytävästä verkkokeskustelusta jää piiloon. Mutta senkin perusteella mitä on julkisesti näkyvillä, voidaan saada käsitystä ilmiön massiivisesta mittakaavasta.

Silja Linen laivoilla Pohjolan paratiisiin

Hämmästyttävää markkinointiosaamista on myös sen sivustolla, jossa tarjotaan ylellisiä ihmissalakuljetuspalveluita kaikille suomalaisille tutulla Silja Serenadella. Sivusto on sittemmin poistettu Facebookista, mutta kuva on edelleen tallella Guardian-lehden ihmissalakuljetusta käsittelevässä artikkelissa.

serenade

Muitakin suuria seilaajia on valjastettu mielikuvamyyntiin. International Business Times kertoo sivuillaan salakuljettajista, jotka markkinoivat Välimeren ylitystä rouheilla valtameriluokan aluksilla.

sattar2

Monet tuhansien eurojen matkalipun ostaneet ovat pettyneet katkerasti nähtyään, että tarjolla onkin ollut kiikkerä kumivene. Hengenvaaralliselle matkalle lähdetään silti.

Blogeista turvapaikkaohjeita

Lyhyellä googlaamisella löytää verkosta arabiankielisiä sivustoja, joissa opastetaan kädestä pitäen turvapaikan hankintaprosessissa.

Helpoin tapa päästä Ruotsiin –blogikirjoituksessa käsitellään useita tapoja, joilla saada maasta oleskelulupa.

Keinoja on monia, osa helpompia ja osa monimutkaisempia. Opiskelu Ruotsissa on yksi keino. Maahantulo turistiviisumilla ja naimisiinmeno on toinen. Puolisoa voi etsiä joko tavallisin keinoin tai sitten sellaisten ihmisten joukosta, jotka myyvät puolisopalveluita. Sivusto varoittaa siitä, että tällaiset ”aviopuolisot” saattavat kiristää kumppaniaan. Tilanne houkuttelee tähän – mikäli side ”puolisoon” katkeaa, myös maassaolon peruste poistuu.

Toisena keinona mainitaan niin ikään turistiviisumilla maahantulo, ja heti maahantulon jälkeen haetaan turvapaikkaa joko poliittisin tai humanitaarisin syin. Mikäli hakemuksessa on maininta pakottavista syistä ja kotimaassa odottavasta kuoleman uhasta, on sillä mahdollisuus menestyä.

Paras maa – Ruotsi

Parhaat maat turvapaikanhakijoille –blogissa on listattu turvapaikanhakijan kannalta houkuttelevimmat maat. Ne ovat paremmuusjärjestyksessä: Ruotsi, Saksa, Norja, Itävalta, Hollanti, Tanska.

best

Kuvaan keltaisella merkityt maat koetaan blogin mukaan houkuttelevimmiksi.

Ruotsi vetää pisimmän korren muun muassa tulijoille jakamansa avokätisen taloudellisen tuen ansiosta.

Suomi ei ole tälle listalle päässyt, mutta sivuston ylläpitäjä lupailee kommenttipuolella, että maa otettaisiin jatkossa mukaan vertailuun.

MATIAS TURKKILA

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Eurooppaan suuntautuu eniten muuttopainetta erittäin köyhistä maista. Esimerkiksi Eritrean tai Somalian keskiansio päivässä on vain pari dollaria. Jo yksikin henkilö joutuu pulittamaan tuhansia dollareita matkasta Euroopan onnelaan. Miten kehitysmaiden asukkailla on tällaiseen matkaan varaa?Rikkailla on aina ollut mahdollisuus ostaa itselleen parempaa huomista. Käykö tässä niin, että Välimeren reitti onkin polku Afrikan rikkaille vielä vauraamman elämän tavoitteluun?

Ja onko lopputulos sittenkään sitå, mitä lähdettiin hakemaan?

Kotimaastaan lähteneet luulevat pääsevänsä eleganttiin huviristeilijään, mutta heitä odottaakin vuotava kumivene. Tulijat menettävät salakuljettajille rahansa, ja pahimmassa tapauksessa Välimerelle henkensä. Tuhansia on jo uupunut meren armottomiin aaltoihin. Matka, jonka tarkoitus olisi viedä turvalliseen paikkaan, on tappavampi kuin ne olot, joista köyhyyttä paetaan. Niille, jotka pääsevät perille, ei olekaan tarjolla kuulasta kansallismaisemaa vaan synkkä talvi, betoninen ghetto ja mulkoilevat skandinaavit.

Eikä vastaanottajamaidenkaan asukkaita hymyilytä. Norjan tilastokeskus on arvioinut yhden syyrialaispakolaisen elinkaarikustannuksiksi 800 000 euroa. Turvapaikkarallin hinnan maksavat viime kädessä veronmaksajat.

Eurojen lisäksi haaskataan myös poliittista luottamusta. Jopa kaikkein kovapäisimpienkin solidaarisuusdemarin tajuntaan alkaa hiipiä ajatus siitä, ettei Suomen tilanne tai puolueen asema siitä sanottavasti kohene, vaikka tänne otettaisiin tulijoita Ruotsin mitalla.

Luu jää käteen kaikille paitsi ihmissalakuljettajille. Onko tässä yhtään mitään järkeä?

Tagit