Vuosia kestänyt kädenvääntö EU:n yhteisestä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta sai lopulta ratkaisunsa. Sopimuksen syntymiseen tarvittiin myönteinen kanta enemmistöltä, joka edustaa vähintään 65 prosenttia EU:n väestöstä. Näin suuret jäsenmaat ja niiden mukana viimein Italia käytännössä ratkaisivat asian.

Italia ratkaisi lopulta vuosia jatkuneen riidan EU:n turvapaikkamenettelyjen uudistamisesta. Päätös syntyi uuvuttavan sisäministerikokouksen päätteeksi, kun 10 jäsenvaltiota Italian johdolla luopui vastarinnastaan myöhään torstai-iltana Luxemburgissa.

– En ollut lainkaan varma sopimuksen syntymisestä, tilitti EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard Politico-sivuston mukaan.

Alustava sopu tarkoittaa, että asia voi edetä EU-parlamenttiin neuvoteltavaksi lopullisesta lainsäädännöstä, joka vaatii yhteisen kannan jäsenmailta ja Euroopan parlamentilta. Suomea edustanut suurlähettiläs Markku Keinänen arvioi kokouksen jälkeen, että lopullisena tavoitteena on saavuttaa paketista yhteisymmärrys ennen ensi vuoden kesäkuussa pidettäviä EU-vaaleja.

Palautukset välittömästi – taakanjako tulossa

Uusi muuttoliike- ja turvapaikkasopimus tulee kaikessa lyhykäisyydessään ja mahdollisen hyväksymisen jälkeen muuttamaan sen, miten turvapaikanhakijoita kohdellaan rajoilla ja miten heitä sijoitetaan eri puolille Eurooppaa. Erityisesti jälkimmäisestä tullaan puhumaan vielä isoin kirjaimin EU:n sisällä.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä joudutetaan siten, että henkilöiden palautukset johonkin turvalliseksi luokiteltuun maahan voidaan suorittaa välittömästi. Näin esimerkiksi siinä tapauksessa, että henkilö on jo aikaisemmin saanut kielteisen päätöksen turvapaikka-anomukseensa.

Sisäministerikokouksessa selvisi myös, että EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Italian pääministeri Giorgia Meloni ja Hollannin pääministeri Mark Rutte matkustavat yhdessä neuvottelumatkalle Tunisiaan, joka on keskeinen valtio Välimeren yli Italiaan suuntautuvassa laittomassa siirtolaisvirrassa. Tämä peliliike sai viimein Italiankin kallistumaan EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan taakse.

SUOMEN UUTISET