Euroopan komission on määrä julkaista uusi ehdotuksensa EU:n turvapaikkajärjestelmän kehittämiseksi. BBC:n tietojen mukaan turvapaikanhakijan vastaanottava maa saisi 10 000 euron tukirahoituksen henkilöä kohden. Politicon mukaan maat voisivat myös kieltäytyä pakkoasuttamisesta osallistumalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseen.

EU on pyrkinyt velvoittamaan jäsenmaitaan turvapaikan saaneiden asuttamiseen. Itäiset jäsenmaat ovat kieltäytyneet tehtävästä. Esimerkiksi Unkari ja Puola ovat ehdottaneet voivansa rahoittaa EU:n rajavalvontaelin Frontexia pakkoasuttamisen sijaan.

Monilla turvapaikkaa hakevilla on usein tähtäimessä jokin muu maa kuin Puola tai Unkari. Maiden on vaikea valvoa oleskeluluvan saaneiden liikkeitä Schengen-maiden alueella.

Vain kolmannes lähtee EU-alueelta

Politico kertoo komission tarjoavan vaihtoehdon siirtolaisten pakkoasuttamiselle. Vastaanottamisesta kieltäytyvät maat voivat omalta osaltaan auttaa palauttamalla kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita takaisin omiin kotimaihinsa.

Asuttamisesta kieltäytyvän maan tulisi auttaa esimerkiksi Italiaa tai Kreikkaa yhtä monen henkilön palauttamisessa kuin mitä sen olisi määrä vastaanottaa. Tehtävään olisi aikaa kahdeksan kuukautta. Mikäli palautus ei syystä tai toisesta onnistu, palataan pakkoasuttamisen pariin.

EU:n omien laskelmien mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista vain hieman yli kolmannes lähtee EU:n alueelta.

Tulijoista 10 000 euron kulukorvaus

EU aikoo myös vauhdittaa siirtolaisten vastaanottoa antamalla maille 10 000 euron kulukorvauksen per asutettu henkilö. Ilman huoltajaa kulkevan alaikäisen vastaanottava maa saa 12 000 euroa.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz totesi, ettei pakkoasuttaminen ole edelleenkään mikään ratkaisu.

Henri Alakylä