Unkaria kovisteltiin vuonna 2015 siitä, että se sulki rajansa laittomilta siirtolaisilta. Itävalta kuitenkin seurasi Unkarin esimerkkiä ja maan politiikassa koettiin kansallismielinen myllerrys, sanoi Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Halla-ahon mukaan ongelma Euroopassa syksyllä 2015 oli se, että useimmilla turvapaikanhakijoiden reitin varrella olleilla jäsenmailla ei ollut poliittista uskallusta pysäyttää tulijoita ulkorajoilleen, vaan he pyrkivät lykkäämään heitä eteenpäin. He päästivät ihmiset tulemaan alueelleen ja lähettivät seuraavan jäsenmaan riesaksi, ja tämä jatkui aina Suomeen asti.

– Suomi on viimeinen maa ennen Venäjää, ja maa on pussinperä. Suomi ei voinut enää lähettää näitä ihmisiä mihinkään, Halla-aho muistutti.

Halla-ahon mielestä paljon parjattu Unkari ainoana EU-maana pyrki noudattamaan unionin olemassaolevia normeja, kuten Schengen-sääntöjä.

– Unkari toimii juuri niin kuin kaikkien jäsenmaiden olisi pitänyt alusta lähtien toimia. Unkaria kovisteltiin 2015 kovasti siitä, että se sulki rajansa laittomilta siirtolaisilta, mutta sitten kun nämä ihmiset päätyivätkin Itävaltaan, siellä oli yhtäkkiä 100 000 turvapaikanhakijaa ja Itävalta teki tismalleen saman.

– Se aiheutti lisäksi poliittisen myllärryksen Itävallassa, Halla-aho huomautti.

Halla-ahon mukaan Itävalta näyttää suuntaa Euroopalle: perinteiset puolueet siirtyvät maahanmuuttokysymyksissä kansallismielisempään suuntaan.

Nyt useimmat niin sanotulla Balkanin reitillä sijaitsevat jäsenmaat ovat ottaneet käyttöönsä rajavalvonnan, eli Schengen-alue on käytännössä romahtanut.

– Tämä tilanne tulee jatkumaan niin kauan kun EU:n yhteinen ulkoraja vuotaa kuin seula – niin kuin se tekee tällä hetkellä edelleen – vähemmän kuin 2015 mutta kuitenkin, Halla-aho uskoo.

Suomen Uutiset