Italian taistelua koronaepidemiaa vastaan tuskin auttaa viime vuosikymmenellä tehdyt mittavat terveydenhuollon säästöt. Italia säästi talouskurisopimuksen edessä lähes 40 miljardia euroa terveydenhuollosta. Lähes romahdustilassa oleva terveydenhuoltojärjestelmä kuormittuu entisestään, mikäli vapaaehtoisjärjestö saa tahtonsa läpi. Järjestö esittää sadoille tuhansille laittomasti maahantulleille oikeutta ilmaiseen terveydenhuoltoon.

Uutismedia CNBC kertoo, miten heikossa kunnossa Etelä-Euroopan terveydenhuolto on koronaepidemioiden iskiessä. Näissä maissa toteutettiin eurokriisin rajuimpien vuosien jälkeen huimia säästötoimia ja terveydenhuolto joutui leikkuriin.

Kaikesta on puutetta

Italiassa näitä menoja on leikattu yli 37 miljardilla eurolla. Tulos näkyy kaikkialla. Alipalkatun alan vastavalmistuneet ovat lähteneet ulkomaille, aivan perussuojavälineistä on pulaa, tehohoitopaikkoja on karsittu ja alaa on yksityistetty.

Epidemia on vaatinut yli 60 hoitajan ja lääkärin hengen jo muutenkin alimiehitetyllä alalla. Moni joutuu olemaan karanteenissa tautioireiden vuoksi. Oireettomia patistetaan jatkamaan töitään. Henkilökunta sairastui suojavarusteiden puutteiden vuoksi. Samalla tauti levisi sairaaloissa myös koronattomiin potilaihin.

Italian epidemiakehityksellä oli merkittävä rooli pandemiajulistuksen kanssa. Pohjoisten euromaiden vaatima tiukka budjettikuri on siten räjähtänyt moninkertaisesti takaisin mielettömän suurina menetyksinä myös Pohjois-Euroopassa.

Italian talous on lähes halvaantunut tiukkojen eristysmääräysten vuoksi. Toisaalta ne ovat tuottaneet myös tulosta ja epidemia ei leviä maassa enää täysin holtittomasti. Toivo voi kuitenkin päätyä katastrofiin, mikäli epidemia leviää maan eteläosiin.

Vapaaehtoisjärjestö: kaikille oleskeluluvat

Italiassa on arvioiden mukaan noin 700 000 paperitonta ihmistä. Vapaaehtoisjärjestö 3 Febbraio haluaisi heille kaikille oleskeluluvat, jotta laittomasti maahantulleet pääsisivät yleisen terveydenhuollon piiriin, Remix News -uutissivusto kirjoittaa.

Järjestö ei kuitenkaan kerro, miten täydessä terveydenhuolto- ja talouskaaoksessa oleva Italia rahoittaisi laittomasti maassa oleskelevien terveydenhuollon.

Henri Alakylä