Facebook viilasi helmikuussa algoritmejaan niin, että käyttäjä näkee omassa uutisvirrassaan enemmän kavereiden päivityksiä ja vähemmän linkkejä uutismedioiden saiteille. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että uusi algoritmi rokotti vain konservatiivisia medioita, kun taas esimerkiksi CNN näkyy käyttäjien uutisvirrassa lähes yhtä usein kuin ennenkin. Facebookin ja Googlen kaltaisten internetjättien valta informaation portinvartijana huolettaa nyt jopa Webin keksijä Tim Berners-Leetä.

The Outline -sivustolla julkaistun raportin mukaan konservatiivisen median näkyvyys Facebookissa on vähentynyt algoritmimuutoksen jälkeen tavalla, jota ei voi selittää muilla tekijöillä, esimerkiksi sellaisella kuin julkaisutahdin harveneminen. Muutoksen häviäjiä olivat esimerkiksi Fox News, Breitbart ja Presidentti Donald Trumpin sivu.

Sen sijaan valtavirtamedian näkyvyys pysyi samana tai jopa kasvoi huolimatta postaustiheyden harventumisesta. Voittajia olivat muun muassa CNN ja The New York Times.

Sosiaalisella medialla on valtava vaikutus politiikkaan, mutta viime päiviin asti suuri yleisö on olettanut, että sosiaalisen median alustoja, kuten Facebookia ja Twitteriä ylläpitävät yhtiöt sekä hakukonejätit kuten Google eivät ole aktiivisia toimijoita poliittisessa pelissä. Tämä sinisilmäinen käsitys alkaa olla väistymässä.

Historioitsija Niall Ferguson varoittaa, että Piilaakso ratkaisee seuraavien vaalien voittajat, elleivät konservatiivit tee mitään.

– Ellemme tee mitään, välivaalit tulevat menemään huonommin kuin kuvittelet – paljon huonommin – koska somealustoja ylläpitävät yritykset Piilaaksossa eivät toista kertaa salli konservatiivien käyttää niitä kuten Donald Trumpin kampanjassa 2016, Ferguson totesi Infowarsille ja lisäsi, ettei Facebook koskaan ymmärtänyt, kuinka tärkeä heidän alustansa oli Trumpin kampanjalle.

– En usko että hänestä olisi tullut presidenttiä ilman Facebookia.

– Konservatiivit tulevat olemaan alakynnessä, kun algoritmia on jo joiltakin osin painotettu äärioikeistolaisia elementtejä vastaan… mutta kuka päättää? Kuka päättää, kuka kuuluu ’Alt-Rightiin’ eikä kuulu julkisen keskustelun piiriin, Ferguson kysyi.

Infowars kertoo myös psykologi Robert Epsteinin laskelmasta, jonka mukaan Googlen algoritmi, joka listaa hakutulokset, ”voi määrätä lopputuloksen 25 prosentissa kaikista kansallisista vaaleista” yksinkertaisesti listaamalla positiiviset ja negatiiviset artikkelit järjestykseen, joka suosii yhtä kandidaattia ja syrjii toista.

Myös webin keksijä Tim Berners-Lee on huolissaan internetin kehityksestä monopolien suuntaan. Webin täyttäessä 29 vuotta Berners-Lee julkaisi avoimen kirjeen World Wide Web foundationin sivustolla. Sen mukaan web on uhattuna, ja meidän on taisteltava vapaata internetiä uhkaavia monopoleja vastaan.

Berners-Lee on huolestunut samoista Piilaakson suurista toimijoista kuin Ferguson.

– Mikä kerran oli rikas valikoima blogeja ja sivustoja on jäänyt muutaman hallitsevan alustan valtavan paineen alle, Berners-Lee kirjoittaa.

– Tämä vallan keskittyminen luo uuden joukon portinvartijoita sallien muutaman alustan kontrolloida, mitkä ajatukset ja mielipiteet nähdään ja jaetaan.