Kokoomuksen puheenjohtajuudesta tänä kesänä kisaava kansanedustaja Elina Lepomäki peräänkuuluttaa faktapohjaista keskustelua EU:sta ja eurovaluutasta. Euro ei Lepomäen mukaan ole lisännyt Suomen talouden vakautta, vaan on heikentänyt sitä. Erityisen kriittisesti hän tarkastelee yhteisvaluutta euron vuoksi tehtyjä toimia.

Lepomäki hämmästelee sitä, ettei keskusteluissa ole nostettu esille sitä, että nimenomaan riskien tasaaminen eri eurovaltioiden kesken johti eurokriisiin. Hänen mukaansa eurokriisi ei ole ohitse, ja että pahin on vasta edessä.

Hän painottaa, että keinotekoisen alhaalla pidetyt korot eivät kerro sijoittajille velkakirjojen todellista hintaa. Hinnanmuodostus käy haastavaksi, koska EKP isona toimijana on ostamassa lähes kaikkia mahdollisia velkakirjoja pois markkinoilta valtioiden joukkovelkakirjoista yritysten liikkeellelaskemiin velkakirjoihin.

Lepomäki kirjoittaa, että jossain kohtaa velkakirjojen riskit toteutuvat, koska korkoja ei voida painaa ikuisesti nollan tietämille. Hän muistuttaa, että Italia saa tällä haavaa historiansa alhaisimmat korot, vaikka maan velkataakka on muhkea ja maan pankit hoipertelevat vaarallisilla vesillä.

Lepomäki muistuttaa, ettei Suomen etu ole aina sama asia kuin Saksan etu. Suomalaisilla esimerkiksi Kreikan riskit olivat likimain olemattomia, ja velkajärjestelyissä suurimman taakan olisivat kantaneet Keski-Euroopan maiden pankit. Saksa olisi voinut halutessaan siistiä pankkiensa tappiot itse. Samalla huonot luotot olisi hoidettu asianmukaisesti pois, kun nyt ne roikkuvat euromaiden niskassa.

Kreikalle Lepomäki näyttäisi ovea.

– Mielestäni ei voi olla poissuljettua, että Kreikalle luodaan lähitulevaisuudessa uskottava ja lempeä tie ulos eurosta esimerkiksi rinnakkaisvaluutan kautta. Markkinapaniikkia ei asiasta enää syntyisi: suuri osa velkojista on tätä nykyä julkisia instituutioita kuten EKP ja IMF. Päätös on toki Kreikan.

Kansanedustaja kummastelee myös puolueensa linjattomuutta. Lepomäen mukaan kokoomus vastustaa suunnitelmataloutta SUomessa, mutta edistää sitä EU-tasolla.

– Jos me kokoomuslaiset pyrimme vastustamaan suunnitelmataloutta kotimaassa, sitä pitäisi systemaattisesti vastustaa myös EU:ssa. Jos emme kannata esimerkiksi Keskustan ajamaa kasvurahastoa ja SDP:n ajamaa valtiokapitalismia, miksi pidämme vastaavaa rakennelmaa (kuten ESIR) EU-tasolla kannatettavana? Jos uskomme markkinakuriin, miksi edistämme yhteisvastuuta?

Henri Myllyniemi