

PS ARKISTO
Lehtinen kyseenalaistaa EU-jäsenyyden ehdot – Suomi ei voi jatkaa nettomaksajana
Viime viikolla saatiin tietää, että Suomi välttää komission alijäämämenettelyn. Suomi on ollut jo pitkään tarkkailuluokan kynnyksellä. Tähän asti tarkkailuluokka on onnistuttu välttämään, mutta tulevaisuudessa tilanne voi kuitenkin olla toisin. Vaikea talouden tila on kestänyt Suomessa pitkään. Talouskasvua ei ole ollut 17 vuoteen. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen kyseenalaistaa Suomen roolin nettomaksajana vaikeassa talous- ja turvallisuustilanteessa.
– Suomi ei voi olla tällä velkamäärällä EU:n nettomaksaja. Se ei käy mitenkään järkeeni. Ymmärtäisin, jos meillä menisi jotenkin taloudellisesti hyvin, mutta kun ei mene, Rami Lehtinen sanoo.
Suomen maksuosuus kasvanut lähes joka vuosi
Suomi on ollut EU:n nettomaksajamaa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2001 lähtien. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Suomen suorat kustannukset EU-jäsenyydestä ovat tähän mennessä 12,4 miljardia euroa vuoden 2023 rahassa laskettuna. Suomen osuus on noussut melkein jokaisena vuotena vuodesta 2007 lähtien eli juuri siitä lähtien, kun talouskasvua ei enää ole ollut.
– Suomessa on tehty todella vaikeita taloudellisia päätöksiä. Myös IMF on kiitellyt meitä talouskurista. Sen sijaan, että saisimme tässä tilanteessa tukea EU:sta, niin joudumme velkarahalla maksamaan EU:lle lisää. Miten huonosti pitää mennä, että emme olisi enää nettomaksaja? Espanja, Italia ja Ranska tekevät EU:n piikkiin ikkunaremontteja, kokeilevat lyhyempiä työviikkoja tai halventavat kansalaisten sähkölaskuja. Suomi maksaa mukisematta tämänkin lystin, vaikka meillä on järkyttävä velkamäärä, merkittäviä turvallisuushuolia ja Venäjän kauppa on loppunut, Lehtinen puntaroi.
Norja pärjää mainiosti ilman EU-jäsenyyttä
Perussuomalaiset on vuosien saatossa kritisoinut paljon EU:ta. Kriittisyyttä löytyy puolueen piiristä laajalti. Tässä tilanteessa Lehtinen olisi jopa valmis vakavasti harkitsemaan EU-eroa.
– EU tuottaa meille paljon epäsuoria kustannuksia asetusten ja direktiivien myötä. Hyviä esimerkkejä tästä ovat energiatehokkuusdirektiivi ja juomavesidirektiivi, joista uhkaa tulla Suomelle valtava lasku. Lisäksi byrokratia on lisääntynyt EU-jäsenyyden myötä, mikä näkyy taloudellisesti hallinnon kulujen merkittävänä lisääntymisenä. Mielestäni näin ei voida jatkaa. Jos EU ei kykene meitä tässäkään tilanteessa tukemaan, niin kaikki vaihtoehdot on otettava pohdintaan. Norja pärjää mainiosti ilman EU-jäsenyyttä. Pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen voisi olla vaihtoehto EU:lle, Lehtinen uskoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- italialaisten ikkunaremontit EU:n tarkkailuluokka taloustilanne alijäämämenettely Rami Lehtinen lyhennetty työviikko turvallisuustilanne EU-ero EU-jäsenyys Nettomaksaja Talouskuri Talouskasvu IMF velka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sisäministeri Rantanen vaatii uusia ratkaisuja EU-maahanmuuttopolitiikkaan: ”Maahanmuuton ongelmat tulleet kansalaisten silmille ympäri Eurooppaa”

Europarlamentaarikko Tynkkynen: Koko ECR-ryhmä hakee Suomeen EU-rahaa itärajan esteaidan jatkamiseksi

EU-taloutta on korjattava kestävällä tavalla, ei enää uusilla yhteisvelkapaketeilla – Purra kehottaa kaikkia ottamaan mallia Suomen hallituksen toimista

Purra: Suomen tulisi saada EU:sta selvästi nykyistä suurempaa nettohyötyä
Viikon suosituimmat

Expressen: Muslimiyhteisöt haluavat segregaatiota
Expressenin kolumnisti Sofie Löwenmark seurasi muslimiyhteisöjen verkostoitumista Ruotsissa. Hän kirjoittaa, että samaan aikaan, kun poliittisessa keskustelussa korostetaan integraatiota, vahvistuu rinnakkaisyhteiskunta muslimiyhteisöjen tiiviiden verkostojen voimalla. Eikä se ole hänen mukaansa sattumaa.

Helsinki tukee vaivihkaa Elokapina-aktivismia: Kaupungin nuorisopalvelujen viestijärjestelmässä haetaan keräysapua ja kaupungille kuuluvia tarvikkeita mielenosoittajien käyttöön
Helsingin kaupungin työntekijöiden viestiryhmissä vellova Elokapina-myötäily saattaa näyttäytyä sympaattisena, mutta asia on ongelmallinen. Kaupunki on julkinen toimija, ja sen työntekijöiltä voidaan lähtökohtaisesti odottaa neutraalia lähestymistapaa aktivistien kuohuntaa kohtaan.

Halla-aho tiivisti Kultarannassa maailman muutoksen: Suurin osa maailman ihmisistä elää hyvin erilaisissa arvojärjestelmissä, eikä heillä ole mitään aikomusta muuttua kaltaisiksemme
Länsimaat ovat vain yksi osa maailmaa, joka nyt on kivuliaassa muutoksen tilassa. Aika entinen ei enää palaa, vaikka kuinka sitä haluaisimme. Sodankäynti ja hyökkäykset eivät nekään välttämättä lopullisesti ratkaise ongelmia. - Ulkoisella hyökkäyksellä on kuitenkin taipumus yhdistää kansalaisia oman hallintonsa taakse, tiivisti puhemies Jussi Halla-Aho ihmisluonteen peruspiirteen valtiossa kuin valtiossa.

Virallinen Suomi ei ole koskaan tehnyt kattavaa selvitystä maahanmuuton kokonaiskustannuksista, mutta nyt tekee – Purra ilmoitti asiasta kyselytunnilla

Li Andersson haluaa ilmastotoimet laskettavaksi osaksi puolustusmenoja – Antikainen: ”Onko vasemmisto menettänyt viimeisetkin järjenrippeensä?”
Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja nykyinen Euroopan parlamentin jäsen Li Andersson ehdottaa Kultaranta-keskustelujen ohessa, että ilmastotoimet tulisi laskea osaksi puolustusmenoja, jotta Suomi voisi saavuttaa Naton puolustusmenotavoitteen ilman, että määrärahoja lisättäisiin varsinaiseen maanpuolustukseen.

Hamas hyökkäsi GHO:n avustustyöntekijöiden kimppuun raa’asti Gazassa – tappoi ainakin viisi ja otti useita panttivankeja
Yhdysvaltain tukema humanitaarinen avustusjärjestö GHF kertoo, että useita avustustyöntekijöitä surmattiin Gazassa tiistai-iltana. Järjestön mukaan Hamas on hyökkäyksen takana. GHO:n työntekijät olivat bussimatkalla jakelukeskukseen Khan Younisin länsipuolella.

Poliittinen väkivalta Saksassa yltyy
Vasemmistoradikaalit iskevät Saksassa uhriensa kimppuun yhä brutaalimmin. Pääkohteisiin kuuluvat AfD-puolueen ohella oikeistoradikaalit, poliisi, teollisuus sekä tieto- ja muu liikenne. Kotimaantiedustelun raportti avaa karun näkymän saksalaiseen terrorismiin.

Lue ja katso Teemu Keskisarjan hurja, voittoisa ehdokaspuhe – ”Pullistakaamme lihakset, nostakaamme nyrkit”
Kansanedustaja Teemu Keskisarja (ps.) tavoitteli ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävää Lahden puoluekokouksessa. Hän piti puolueväelle energisen puheen.

Purra: ”mitä luulette, miltä näyttäisi rajalla, velkakuormassa, wokessa, Migrissä, lipputangossa, bensatankissa, mikäli vallassa olisivat pari Anttia kera vihreiden ja vasemmistoliiton?”
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että Suomi on onnekas juuri nyt, koska perussuomalaiset kantaa vastuuta vaikeina aikoina. - Vai mitä luulette, miltä näyttäisi rajalla, velkakuormassa, wokessa, Migrissä, lipputangossa, bensatankissa taikka suomalaisessa kunniassa, mikäli vallassa olisivat pari Anttia kera vihreiden ja vasemmistoliiton? Moni ei uskalla ajatellakaan, miltä se näyttäisi.

Tutkimus: vasemmiston ajattelu on oikeistoon verrattuna kapeampaa ja jyrkempää – vasemmiston parissa vallitseva uskomusjärjestelmä sisälsi lähes yksinomaan äärimmäisiä asenteita
Tuore tutkimus paljastaa rakenteellisia eroja Yhdysvaltojen poliittisen vasemmiston ja oikeiston välillä. Tutkijat havaitsivat, että demokraattien poliittiset asenteet ja siihen liittyvä identiteetti ovat keskittyneempiä ja rakentuvat usein äärimmäisille näkemyksille. Vastaavasti republikaanien joukossa esiintyy laajempaa mielipiteiden kirjoa. Tämä viittaa siihen, että poliittinen oikeisto saattaa tällä hetkellä sallia suuremman ajattelun moninaisuuden kuin vasemmisto – ainakin tietyissä polttavissa kysymyksissä. Tutkijat kuitenkin varoittavat tekemästä liian hätäisiä johtopäätöksiä ja peräänkuuluttavat aiheesta lisätutkimusta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää