Kilpailukykysopimuksen suuri solmu, ammattiliitto Pro:n vaatima työnäytteen peruminen, ratkesi tiistaina, kun oikeus- ja työministeri Jari Lindström pistäytyi Pitkänsillan takana ammattiliitto Pro:n vieraana.

Lindström kertoi Pro:lle, ettei työnäytteestä tehdä erillistä järjestelmää, vaan katsotaan, voidaanko se istuttaa nykyisen työkokeilun sisälle. Sen jälkeen Pro:n puheenjohtaja Jorma Malinen ilmoitti, etteivät hallituksen työllisyystoimet ole este Pro:n osallistumiselle kilpailukykysopimukseen, jos lisäheikennyksiä ei tule.

Hyödyllinen vierailu

Lindströmin mukaan asiassa ei tarvittu suurta kädenvääntöä, eikä hallitus suostunut minkäänlaiseen kiristykseen. Ministeri kertoi, mitä hallitus suunnittelee ja se riitti: sen jälkeen käsiteltiin aivan muita asioita.

– Minulle jäi kuva, että se oli hyödyllinen vierailu. Menin, kerroin mitä hallitus suunnittelee ja ilmeisesti vastaukset tyydyttivät, koska he katsoivat, ettei tämä aiheuta esteitä. Työnäytettä leivotaan olemassa olevan järjestelmään sisälle, ja jos se ei onnistu, niin siitä luovutaan, Lindström sanoi.

Ministerin vastaukset tyydyttivät

Työnäytteestä on vielä jonkinlainen siemen olemassa, saa nähdä itääkö se. Esteenä ei se ole kuitenkaan millään taholla, vaikka Pro:n kaltaista palautetta tuli muualtakin.

– Vastaavaa palautetta tuli muualtakin, mutta Pro oli tässä se näyttävin osapuoli. Ehkä se oli enemmänkin iltapäivälehden otsikointia, Lindström tasoitteli.

– Minä kerroin ihan suoraan, mitä me teemme työnäytteelle ja työttömyysturvalle ja muille asioille. He saivat vastaukset ja ilmeisesti se tyydytti.

Viesti lähti alun perin väärään suuntaan

Eikä vastauksia räätälöity heidän vaatimustensa mukaan?

– Ei. Tämä viestintähän lähti alun perin väärään suuntaan, varsinkin työnäyte. Mitä enemmän sen sisältöä on aukaistu, sitä paremmin huuto on vaimentunut, Lindström toteaa.

Veli-Pekka Leskelä