Hallituksen lähivuosiksi tekemä julkisen talouden suunnitelma on paras pitkiin aikoihin. Maahanmuutto kuitenkin kyseenalaistaa talousarvioiden pohjan. Näin sanoo perussuomalaisten ryhmäpuhuja Mika Niikko eduskunnan keskustelussa, jossa ruodittiin julkisen talouden suunnitelmaa vuosiksi 2016-2019.

Hallitus esittelee nyt ensimmäistä kertaa julkisen talouden suunnitelmaa tällaisessa muodossa useiden vuosien tähtäyksellä.

Niikko nosti puheessaan esille kaksi hallituksen suurta haastetta: maahanmuuton ja työllisyyden.

Suomen etu olisi torjua turvallisten maiden läpi tulleet maahanmuuttajat jo rajalla. Näin me lähettäisimme viestin tänne pyrkiville, ettei Suomi ole se luvattu maa, jonne pyritään vain paremman elintason toivossa.”

– Nykyinen maahanmuuttopolitiikka uhkaa mitätöidä valtiontalouden yleisen kulukuurin. Kustannukset, jotka nykymenon jatkaminen synnyttäisi, eivät sisälly julkisen talouden suunnitelmaan, Niikko moitti.

– 30 000 turvapaikanhakijaa tarkoittaa vähintään 450 miljoonan euron hintalappua ensivuodelle. 450 miljoonaa euroa lisää velkaa. Jos jatketaan nykylinjalla, tämä on vain kustannusten alkusoitto. Myönteinen turvapaikkapäätös hyppäyttää heti sosiaalituet täysimääräisiksi. Perheenyhdistämiset moninkertaistavat joukon. Tilastojen valossa heistä yli puolet voi olla työttöminä vielä kymmenenkin vuoden päästä. Se olisi turhauttava tilanne kaikille osapuolille.

Hallituksen pitäisi ajaa suomalaisten omaa etua

Niikon mielestä hallituksen tehtävä on etsiä Suomen ja suomalaisten omaa etua. Suomen etu olisi torjua turvallisten maiden läpi tulleet maahanmuuttajat jo rajalla.

– Näin me lähettäisimme viestin tänne pyrkiville, ettei Suomi ole se luvattu maa, jonne pyritään vain paremman elintason toivossa, Niikko perusteli.

”Edelliset hallitukset ummistivat silmät talouden realiteeteilta ja jatkoivat nousukauden kulutusta, vaikka tulopuoli romahti.”

Niikon mielestä kotouttamiseen kannattaa sijoittaa rahaa, mutta viisaasti: ei suurmoskeijaa rakentamalla, vaan kannustamalla yrittämiseen ja työhön.

– Paino työntekoon, ei sosiaaliturvaan. Näin oppii parhaimmin kieltä ja pääsee yhteiskunnan kärryille, Niikko arvioi.

Suomi jäänyt Pohjoismaista

Niikko huomautti Suomen jääneen jälkeen Pohjoismaiden suotuisammasta työllisyyskehityksestä. Kauppataseemme on ollut miinuksella jo vuodesta 2011 asti.

– Edelliset hallitukset ummistivat silmät talouden realiteeteilta ja jatkoivat nousukauden kulutusta, vaikka tulopuoli romahti. Velaksi elämistä ei kuitenkaan voida jatkaa loputtomiin. Se on moraalisesti väärin, koska velat on maksettava, emmekä voi jättää lapsillemme perinnöksi pelkkää velkaa ja kurjuutta. Hallitus on kuitenkin tiedostanut tilanteen, sote-uudistus etenee ja perussuomalaiset on sitoutunut kamppailemaan jokaisen suomalaisen työpaikan puolesta viimeiseen asti.

Työllisyysasteen heikkoutta selittää jäsenyys euroalueessa ja liian vahva valuutta. Toinen syy on liian raskas julkinen sektori, joka ei ole kyennyt uudistuksiin.

– Perussuomalaiset kiittää suomalaisia ymmärryksestä ja yhteistyökyvystä nyt käynnissä olevien leikkausten kanssa. Näillä toimilla me säästämme itsemme ja lapsemme monelta itkulta tulevaisuudessa. Erityisesti turvaamme eläkeläisten ja kaikkien valtiolta paljon tukea saavien tilannetta, Niikko vakuutti.

Veli-Pekka Leskelä