Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä ilmoitti eilen, että hän haluaa jatkaa puolueen puheenjohtajistossa. Jatkokaudelle pyrkivät myös 1. varapuheenjohtaja Jussi Niinistö ja 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, puolustusministeri Jussi Niinistö ilmoittaa olevansa käytettävissä varapuheenjohtajaksi jatkossakin, mikäli kenttä niin haluaa. Niinistö haluaa edelleen tukea puolueen puheenjohtajan Timo Soinin linjaa, joka on vienyt perussuomalaiset korpivaellukselta vallan kammareihin, marginaalipuolueesta hallitukseen.

– Puolueen tulevaisuus vaikuttaa nyt paremmalta kuin koskaan ennen. Olemme täysin velaton puolue, jolla on kasvava jäsenkunta ja nyt olemme myös hallituspuolue. Näkymät ovat hyvät. Meillä on kasvupotentiaalia edelleen, ellemme itse sitä sössi. Siksi tarvitaan päättäväistä puoluejohtoa, Niinistö kertoo.

Kentältä tulee paras palaute

Puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat valitaan Turun puoluekokouksessa 8.-9. elokuuta. Niinistö odottaa ennen kaikkea tapaavansa paljon kentän väkeä ympäri Suomen. Puoluekokoukset ovat puolueen virallisista tilaisuuksista ainoita, joissa koko kenttä joka puolelta maata kokoontuu yhteen.

– Puoluekokouksen virallisen osion lisäksi vähintään yhtä tärkeää on sen epävirallinen anti, sosiaalinen kanssakäyminen kenttäväen kanssa. Siellä saa myös suoraa palautetta ihmisiltä siitä, mitä on tehty oikein ja missä on menty metsään. Se on arvokasta, Niinistö toteaa.

Johtajistossa vaaditaan
politiikan tuntemusta

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola on hänkin halukas jatkamaan puheenjohtajistossa. Neljän vuoden aikana Eerola on käytännössä oppinut mitä se on, kokemusta on kertynyt riittävästi mutta vielä ei ole tapahtunut leipääntymistä hommaan.

– Viimeksi kaksi vuotta sitten joku sanoi minulle, ettei minua pitäisi valita, koska puheenjohtajistossa pitäisi olla ainakin yksi ei-kansanedustaja. Nyt minä sanon, että puheenjohtajistoon pitäisi valita ainakin yksi edustaja, joka ei olisi ministeri. Puolueen puheenjohtajistoon kuuluvan henkilön on hyvä olla päivittäin mukana politiikassa, esimerkiksi kansanedustaja, mutta ministerit eivät välttämättä ehdi paneutua riittävän hyvin kaikkiin tehtäviin, joita varapuheenjohtajalta edellytetään, Eerola pohtii.

Yhtenäisyyttä vaalittava

Puolueen tulevaisuus näyttää Eerolan mielestä todella hyvältä. Perussuomalaiset ovat saaneet vakiinnutettua sen, mikä neljä vuotta sitten nousi raketin lailla. Seuraava haaste on kahden vuoden päästä käytävät kuntavaalit.

– Tärkeintä on nyt vakiinnuttaa puolueen asema myös kuntakentällä samalla tavalla kuin se on jo vakiinnutettu eduskunta- ja EU-tasolla.

Tämän saavuttamiseksi Eerola pitää tärkeänä, että yhtenäisyyttä aletaan vaalia. Sisäiset valtataistelut on saatava kitkettyä pois ja paikallisosastoissa on ymmärrettävä samantahtisen soudun merkitys koko puolueen menestykselle.

Kuvassa: Turun puoluekokouksessa jatkokautta hakevat 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola, 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä, 1. varapuheenjohtaja Jussi Niinistö, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Timo Soini.

MIKA MÄNNISTÖ