Suomen ja Venäjän väliaikainen rajasopimus astui voimaan huhtikuussa ja sopimus umpeutuu lokakuussa. Rajasopimuksen ansiosta Suomen itärajalta tulleiden laittomien maahantulijoiden määrä on laskenut merkittävästi.

Rajasopimuksen myötä ainoastaan Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset voivat ylittää rajan Lapin rajanylityspaikoilla Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla.

– Venäjä on rajasopimuksen sopimusosapuolena tehnyt erinomaista työtä laittoman maahantulon estämisessä. Ilman rajasopimusta Suomi olisi joutunut erittäin vaikeaan tilanteeseen, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén huomauttaa.

Suomen rajan ylittäminen ilman siihen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa on valtiorajarikos. Suomen rajan ylittäminen ilman matkustusasiakirjoja ei kuitenkaan ole rangaistava teko, jos rajan ylittänyt henkilö hakee turvapaikkaa.

Miljoonat etsivät parempaa elämää

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ilmoitti syyskuun alussa, ettei Suomen ja Venäjän väliaikaista rajasopimusta jatketa.

– Venäjän presidentinhallinnon alaisen Council for Interethnic Relations -toimielimen edustaja arvioi kesäkuussa 2016, että Venäjällä on 2,5-3-miljoonaa laitonta siirtolaista. Todellinen määrä voi olla jopa 5 miljoonaa laitonta siirtolaista, Packalén varoittaa.

– Lähi-idän sotilaalliset konfliktit ja yhä lisääntyvä epävakaus Suomen lähialueilla takaavat sen, että miljoonia pakolaisia etsii parempaa elämää kotimaansa ulkopuolelta.

Suomen minimoitava tulijoiden määrä

Packalén muistuttaa, että Suomen taloudellinen kantokyky on ollut pelkästään viime vuonna saapuneiden yli 30 000 turvapaikanhakijan johdosta äärirajoilla.

– Suomen valtio joutuu budjetoimaan lisää rahaa turvapaikanhakijoihin liittyviin suuriin kustannuksiin. On ensiarvoisen tärkeää, että Suomi tekee kaikki tarvittavat toimenpiteet, jolla minimoimme Suomeen saapuvien laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrän.

– Suomen ja Venäjän rajasopimuksen jatkaminen on tärkeä poliittinen toimenpide, jolla Suomi varmistaa, että itärajalta tulevien laittomien siirtolaisten sekä turvapaikanhakijoiden määrä saadaan minimoitua.

”Suomesta saattaa tulla Kreikan kaltainen portti”

Packalénin mielestä rajasopimuksen uusiminen ja sen laajentaminen koskemaan kaikkia Suomen itäisiä raja-asemia ehkäisisi tulijatulvaa, jos laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden reitit painottuvat tulevaisuudessa yhä enemmän Itä-Eurooppaan ja Venäjälle.

– Jos olemassa olevaa rajasopimusta ei ole ja siirtolaisvirrat Suomeen kiihtyvät, on olemassa todellinen riski, että Suomesta tulee Kreikan kaltainen portti EU-alueelle, mikä johtaa erittäin merkittäviin ongelmiin, jotka olemme Kreikassa nähneet.

Packalén jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy asianomaiselta ministeriltä, onko hallituksella suunnitelma, jolla mahdollinen itärajalta tuleva pakolaisvirta saadaan nopeasti hallintaan ilman Suomen ja Venäjän välistä rajasopimusta.

SUOMEN UUTISET