Perussuomalaisten toisen kauden oululaisedustaja Ville Vähämäki puhui tiistaina eduskunnan kansalaisinfossa sujuvammasta Suomesta ja sääntelyn vähentämisestä. Diplomi-insinöörinä Vähämäki keskittyi tekniikan antamiin mahdollisuuksiin.

Ensimmäisen esimerkin hän löysi tekniikan ja maatalouden väliseltä hetteiseltä suolta. Uusinta maataloutta edustavat ledien avulla tehdashalleissa viljeltävät silmut. Se on kaupunkikerrosviljelyä, jota eduskunnan tulevaisuusvaliokunta pitää suurena tulevaisuuden lupauksena.

– Ledien avulla viljellään silmuja tehdashalleissa. Näin ollen ne eivät saa maataloustukea, kun se tapahtuu tehtaassa. Ne eivät saa myöskään Tekesin tukea, koska viljely on alkutuotantoa, Vähämäki kuvasi.

”Meidän täytyy ottaa nopeasti ulkomailla kehitettyjä teknologioita osaksi Suomea ja kehittää niitä eteenpäin.”

– Kuitenkin olemme havainneet, että tämä on ihan keskeisiä tulevaisuuden innovaatioita, koska tämä tuo kulutuksen ja tuotannon lähemmäksi toisiaan ja voimme viljellä ituja myös talvella. Kasvit nauttivat, kun niitä säteilytetään tietyillä aallonpituuksilla, Vähämäki kertoo.

Mitä pitäisi siis tehdä? Säädöksiä pitäisi vapauttaa niin, että tällainen uudenlainen raja-aitoja rikkova teknologia voisi nousta kukoistamaan.

– Voisimmeko kehittää systemaattisen menetelmän, jolla tarkasteltaisiin, mitkä säädökset näihin teknologioihin vaikuttavat? Kenties näin voisi tehdä, Vähämäki totesi.

Uusi teknologia tuo uusia työpaikkoja

Mihin vapaampia säädöksiä sitten tarvitaan? Vähämäen mukaan lähivuosina pitää luoda jopa 800 000 uutta työpaikkaa poistuvien työpaikkojen tilalle. Kun yksiä tehtäviä katoaa, täytyy luoda uusia tilalle.

– Mihin muualle ne syntyisivät, ellei uusien teknologioiden alalle. Jostain meidän täytyy lähteä etsimään, mistä ne työpaikat saataisiin. Meidän täytyy pystyä johtamaan tätä Suomea. Etsimällä systemaattisesti asioita, jotka estävät meitä ottamasta uusia tekniikoita osaksi yhteiskuntaa, Vähämäki aprikoi.

Hän esittää järjestelmällistä suunnittelua, joka uudistaisi menetelmät, jotka tuottavat yhteiskunnalle hyötyä vuoteen 2030 mennessä. Siinä katsottaisiin, mihin syntyisi uusia työpaikkoja ja mitä säädöksiä pitäisi sen vuoksi poistaa, muuttaa tai tehdä.

– Tämä voitaisiin tehdä systemaattisesti ohjausvaikutusten listauksen avulla, Vähämäki kertoi.

Eduskunnan malli ennustaa kehitystä

Hän kertoi sadasta innovaatiosta, jotka on listattu eduskunnassa kehitellyllä mallilla, joka on alallaan ykkönen teknologioiden vertailussa.

– Mallillamme voidaan ennustaa, mitkä teknologiat kehittyvät nopeasti ja todennäköisimmin. Tätä voidaan käyttää myös sijoittamisen tai koulutuksen apuna tai mihin vaan. Itse olen sitä mieltä, että tällä voitaisiin saada huomattavan hyviä tuloksia, Vähämäki totesi.

Vähämäen mukaan pääasia on se, että yhteiskuntien pitää sopeutua muuttuviin oloihin. Meidän täytyy ottaa nopeasti ulkomailla kehitettyjä teknologioita osaksi Suomea ja kehittää niitä eteenpäin.

– Tällaiset yhteiskunnat ovat tulevaisuudessa voittajia. Emme saa taantua tässä. Jatkuvasti pitää etsiä maailmalta uusia teknologioita osaksi yhteiskuntaa, Vähämäki kannusti.

Veli-Pekka Leskelä