Kreikan päähallituspuolueen Syrizan kansanedustaja ja talousprofessori Kostas Lapavitsas toistaa näkemyksensä: Kreikan tulee erota eurosta. Hän esittää näkemyksensä brittiläisen sanomalehti Guardianin mielipideosastolla. Lapavitsas on aiemminkin ehdottanut samaa ratkaisua.

Lapavitsasin mukaan Syriza ei voi täyttää vaalilupauksiaan pysytellessään euromaana. Illuusio molempien mahdollisuudesta haihtui aiempien neuvottelujen jälkeen. Syriza taipui lähes kaikissa asioissa euromaiden ukaasien edessä.

Väärä valinta vuonna 2010

Lapavitsas ilmoitti jo noin vuosi sitten, että Kreikan silloinen hallitus teki väärän valinnan vuonna 2010. Hänen mukaansa Kreikan olisi tuolloin pitänyt jättää jättivelkoja hoitamatta ja irtaantua yhteisvaluutasta. Lapavitsas katsoo, että velkasaneerausten sijaan tehtiin virhe lähtemällä tukipakettien tielle.

Kreikan silloisen hallituksen väite maan ”pelastamisesta” ei vakuuta Lapavitsasia. Pelastuksen sijaan Kreikkaa on kohdannut ennennäkemätön kriisi. Resursseja haaskataan erityisesti työvoiman saralla. Samalla deflaatioluvut tekevät taloudesta selvää jälkeä. Sisäinen devalvaatio ei Lapavitsasin mukaan ollut viisas ratkaisu.

Lapavitsas myöntää, että nyt euroero on hankalampi toteuttaa, koska maan velat ovat brittiläisten lakien alla. Lisäksi ne ovat suurimmaksi osaksi muiden euromaiden harteilla. Velkasaneeraus ja euroero ovat silti erittäin tarpeellisia toimia. Vain sitä kautta Kreikka voisi saada taloutensa kasvamaan. Se parantaisi myös velanmaksukykyä.

Näkemykset ristiriitaisia

Lapavitsas on surkutellut kreikkalaisten halua pysytellä euromaana. Se on hänen mukaansa ollut yksi suurimmista ristiriidoista.

Hän myöntää, ettei euroero välttämättä ratkaise kaikkea, mutta se on kuitenkin edellytys Kreikan talouden nousulle. Euroeron lisäksi maan hallintoa täytyy suoraviivaistaa. Uudistuksia tarvitaan kipeästi usealla saralla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tutkimuslaitos Sentixin kyselyssä euron hajoamisen riski on noussut. Kysely toteutettiin haastattelemalla useita sijoittajia. 37,1 prosenttia vastanneista arveli Kreikan eroavan eurosta tänä vuonna. Tammikuussa vastaavan kyselyn tulos osoitti 22,5 prosentin todennäköisyyttä Kreikan euroerolle.

Henri Myllyniemi

Tagit