Kreikan tänään käytävien parlamenttivaalien äänestysaika loppui iltaseitsemältä. Ennusteet lupaavat ennakkosuosikki Syrizalle murskavoittoa. Ovensuukyselyiden perusteella puolue olisi saamassa vaaleissa 35–40 prosentin kannatuksen. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan 21:30 aikaan.  Uusi demokratia olisi saamassa 23-27 prosentin kannatuksen.

Syrizan hallituskumppani joko Joki tai Itsenäiset kreikkalaiset

Vaalikynnyksen on ylittämässä seitsemän puoluetta. Syrizan ohella parlamentiin nousisi Uusi demokratia, Kultainen aamunkoitto, vasemmistohenkinen Joki, kommunistipuolue KKE, sosialidemokraattinen Pasok ja kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset. Papandreoun uuden puolueen To Kiniman ei arvella pääsevän yli kolmen prosentin äänikynnyksen.

Syrizan hallituskumppaniksi kaavaillaan pääosin Joki-puoluetta. Yhteinen hallitustaival tarkottaisi kuitenkin Syrizalle keskeisten vaaliteemojen hylkäämistä. Joen puheenjohtaja Stavros Theodorakis on kertonut, ettei puolue istu hallituksessa, joka leikkii tulella eurojäsenyyden kanssa. Syriza joutuisi luopumaan velkasaneeraustavotteistaan merkittävästi.

Markkinareaktioista päätellen tällainen hallitus olisi sijoittajien mieleen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kansallismielinen Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL). ANEL:n puheenjohtaja Panos Kammenos on ilmoittanut, että puolue on Syrizan käytettävissä. Myös ANEL on tukipakettiehtoja vastaan. Näiden kahden puolueen varaan rakennettu hallitus olisi kuitenkin langanlaiha. ANEL sai ovensuukyselyissä 4,5 prosentin kannatuksen.

ANEL:n ohjelma on lisäksi muissa asioissa ristiriidassa Syrizan kanssa. Suurin eroavaisuus puolueiden välillä on maahanmuuttopolitiikassa. ANEL on tiukemman linjan kannalla, kun taas Syriza on avoimempi maahanmuutolle.

Tällainen hallitus olisi europäättäjille kuitenkin epämieluinen, sillä vaatimukset tukiehtojen höllentämisestä tai jopa kumoamisesta voisi saada muutkin tukipakettimaat heräämään ja vaatimaan tukiohjelmien kohtuullistamista. Erityisesti espanjalainen Podemos on noussut kärkeen pitkälti samanlaisten teemojen avulla kuin Syrizakin. Puolueen puheenjohtaja Pablo Iglesias kävikin nostattamassa henkeä Syrizan vaalitilaisuudessa loppuviikosta.

Uusintavaalejakaan ei voida poissulkea

Uusi hallitus tulee nimetä nopeasti, tai maassa pitää lakien mukaan järjestää uusintavaalit. Hallitustunnusteluille on aikaa vain muutama päivä. Uusintavaalit tietävät samalla myös sitä, että muiden euromaiden tukiohjelma Kreikalle saattaa ehtiä päättymään. Ohjelman piti päättyä jo vuoden vaihduttua, mutta sitä pidennettiin kahdella kuukaudella helmikuun 28. päivään asti.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat maanantaina keskustelemaan muun muassa Kreikan tilanteesta. Esillä on ajatus Kreikan tukiohjelman lisäpidennyksistä, mutta Kreikalla tarvitsee olla neuvotteluosapuolena tuen pidentämistä kysyvä hallitus. Euroryhmän kokouksessa ei siis tehdä vielä Kreikan kohdalla vielä päätöksiä maanantaina.

Pattitilanne Kreikassa on siksi erittäin arkaluontoinen. Mikäli Kreikassa ei saada toimintakykyistä hallitusta kasatuksi, on maa todella lähellä euroeroa.

Henri Myllyniemi