Britannian grooming-jengien toimintatapoihin perehtynyt Tommy Robinson vieraili Suomessa varoittaakseen suomalaisia groomaajien käyttämistä taktiikoista. Hänen mukaansa pääosin muslimeista koostuvien grooming-jengien toiminta pohjautuu vahvasti heidän kulttuuriinsa ja uskontoonsa. Mutta kaikki alkaa hyvin viattomasti ystävystymisestä.

Tommy Robinson on jo vuosien ajan seurannut oikeudenkäyntejä grooming-jengejä vastaan ja matkustanut ympäri Britanniaa tavatakseen uhreja ja näiden perheitä. Ongelma on koskettanut Robinsonia myös henkilökohtaisesti läheltä, sillä hänen oma serkkunsa joutui 13-vuotiaana grooming-jengin uhriksi.

Tässä yhteydessä grooming ei tarkoita mitä tahansa netissä tapahtuvaa houkuttelua, jossa aikuinen mies etsii kontaktia alaikäiseen tyttöön, vaan suunnitelmallista yhteistoimintaa, jossa ryhmä miehiä pyrkii järjestelmällisesti löytämään haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä ja pikkuhiljaa koulimaan heitä seksuaalista hyväksikäyttöä varten.

Kontakti tyttöihin voidaan luoda netissä tai kadulla, mutta kaikki alkaa ystävystymisestä suunnilleen samanikäisten nuorten välillä, Robinson kertoi Suomen Uutisten haastattelussa. Seksuaalinen hyväksikäyttö tulee mukaan kuvaan vasta myöhemmin.

– Tytöt ystävystyvät ensin nuorten muslimipoikien kanssa, ja nuoret pojat siirtävät sitten tytöt eteenpäin isoveljilleen.

Pahin virhe: oma perhe kääntää selkänsä tytölle

Kohteina olevat tytöt tulevat usein rikkinäisistä perheistä ja heillä on monenlaisia ongelmia.

– Tytöille annetaan lahjaksi kännyköitä tai alkoholia, heille tarjotaan huumeita, Robinson kertoo. Ensin kyse on pelkästä ystävyydestä. Raiskaukset alkavat vasta myöhemmin. Ensin tytöt on saatava nalkkiin.

Robinsonin mukaan grooming-jengi pyrkii eristämään tytöt näiden entisestä elämästä. Uudet ’ystävät’ kertovat tytöille, että näiden perheet kohtelevat tyttöjä epäreilusti ja yrittävät saada tytöt kapinoimaan vanhempiaan vastaan.

– Pahin virhe, minkä vanhemmat voivat tehdä, on kääntyä omaa lastaan vastaan, Robinson sanoo. Jotkut vanhemmat luovuttavat, koska lapsi aiheuttaa niin paljon ongelmia, mutta juuri tähän groomaajat pyrkivät.

– Groomaajat haluavat eristää tytöt, saada heidät vaihtamaan kaveripiiriään.

– Jos me yhteiskuntana emme suojele omia lapsiamme, niin millainen maa ja millainen kansa me oikein olemme, Robinson kysyy.

Ongelma on jo Suomessakin

Britannian grooming-tapauksia yhdistää se, että hyväksikäyttäjät ovat pääosin muslimimiehiä, yleensä pakistanilaistaustaisia, ja uhrit ovat valkoisia brittityttöjä. Oulun grooming-tapauksesta epäiltyjä yhdistää se, että he ovat muslimeja, jotka ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina. Uhrit ovat alaikäisiä suomalaistyttöjä.

– Siellä missä on muslimiyhteisö on myös muslimien grooming-jengejä, Robinson kärjistää. Ja kohteena ovat ei-muslimitytöt.

Tommy Robinson latelee tilastolukuja ulkomuistista: Iso-Britannian väestöstä noin neljä prosenttia on muslimeja. Groomingista tuomituista 90 prosenttia on muslimeja. Ja 30 prosenttia tekijöistä on nimeltään Mohammad.

Robinson näkee tekojen taustalla sekä kulttuurista että uskonnosta johtuvia vaikutteita.

– Näillä miehillä on täysin erilainen näkemys naisista ja elämästä kuin meillä.

Teot voidaan oikeuttaa uskonnolla

Robinsonin mukaan muslimimies voi oikeuttaa seksuaalisen hyväksikäytön uskomalla niihin koraanin kohtiin, joissa Allah antaa heille oikeuden ottaa naisia orjiksi sodan aikana. Islam jakaa maailman islamin alueeseen (dar al-islam) ja sodan alueeseen (dar al-harb).

– Oikeuttaakseen tekonsa muslimimiehen pitää vain uskoa olevansa sodan kaltaisessa tilanteessa, Robinson sanoo. Ja monet heistä uskovat, että Britannia tai Suomi on ’sodan aluetta’, kunnes siitä tulee islamilainen maa.

Selkein viimeaikainen esimerkki tuon kaltaisesta islamin tulkinnasta oli ISIS-järjestön hallitsema islamilainen valtio, jossa seksiorjien pitäminen oli kiinteä osa hallintojärjestelmää. Suomen Uutiset kertoi islamilaisessa kalifaatissa harjoitetusta seksiorjuudesta vuosi sitten.

Nuoret tytöt tuhotaan

Robinson näkee uskonnosta ja kulttuurista johtuvia ajattelutavan eroja myös suojaikärajaan liittyen. Britanniassa ja Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta.

– Heidän arvomaailmassaan suojaikäraja päättyy puberteetin alkamiseen.

– Me puhumme pedofiileistä, koska meidän mielestämme on sairasta, jos aikuinen mies harrastaa seksiä 12-13-vuotiaan tytön kanssa, mutta heidän mielestään ei, Robinson sanoo.

– Kyse ei ole myöskään pelkästä seksuaalisen tyydytyksen hakemisesta, vaan näiden tyttöjen tuhoamisesta, sanoo Robinson kertoen esimerkkejä tapauksista, joissa tyttöjä on kidutettu seksuaalisesti kammottavilla tavoilla.

– Kun kuuntelee mitä nämä miehet sanovat ja lukee oikeudenkäyntien papereita, heidän kommenteistaan käy ilmi, että teoilla on uskonnollinen pohja, Robinson sanoo.

– Kyse on heidän asenteestaan meidän naisiamme kohtaan.

– Meidän suurin ongelmamme on saada oma väkemme ymmärtämään miten he ajattelevat. Heidän oikeansa on meidän väärämme, meidän väärämme on heidän oikeansa, Robinson sanoo.

– Kun me näemme nuoria lapsia, me haluamme suojella ja hoivata. He näkevät vain kohteen, Robinson kärjistää.

– Ei tietenkään voida sanoa, että ’kaikki muslimit’, koska kaikki muslimit eivät tee mitään tällaista, Robinson korostaa. Mutta näihin rikoksiin liittyy valtavan suuri kulttuurillinen ja uskonnollinen puoli.

SUOMEN UUTISET