Turkki ei ole mielissään EU:n kaavailemasta turvapaikanhakijoiden palautuksesta Turkkiin. EU on vaatinut, että Turkki avaa ovensa turvapaikanhakijoille, mutta vaatii samalla Turkin pysäyttävän heidän etenemisensä Kreikkaan.

Turkin EU-suurlähettiläs totesi brittilehti The Guardianille, etteivät erityisesti EU:n puheenjohtajamaana toimivan Hollannin suunnitelmat ole käyttökelpoisia. Suunnitelmissa EU vastaanottaisi 250 000 pakolaista suoraan Turkista, kunhan meriliikenne itäisellä Välimerellä pysähtyy.

Dublin-sääntöä ei voida käyttää

EU-tuomioistuin määritteli Kreikan turvapaikkapolitiikan toimimattomaksi vuonna 2011. Tällöin muualla EU:ssa Kreikan kautta tulleita turvapaikanhakijoita ei voida palauttaa Kreikkaan Dublin-säännön mukaisesti. Dublin-säännön mukaan EU:n alueelle tuleva turvapaikanhakija tekee turvapaikka-anomuksensa ensimmäiseen saapuvaan maahan.

EU on kovistellut Kreikkaa siitä, että maa kohentaisi turvapaikanhakijoiden asemaa. Suunnitelmissa on ollut jopa sotilaiden asettamista Makedonian ja Kreikan rajalle kontrolloimaan läpikulkua.

Hakija ei saa valita turvapaikkamaata

Unkarin ulkoministeri Peter Szijarton mukaan EU:n eteläinen raja on puolustuskyvytön. Hänen mukaansa Kreikan kieltäytyessä EU:n avusta ja rajavalvonnasta Schengen-maiden ulkoraja tulee kulkea silloin Makedonian ja Bulgarian eteläisillä rajoilla.

EU:n maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos ehdotti, että turvapaikanhakijoiden kieltäytyessä anomasta turvapaikkaa ensimmäisessä EU-maassa, heiltä evättäisiin kokonaan pääsy EU-alueelle. Hänen mukaansa turvapaikkaa anovat eivät voi valita turvan antavaa jäsenmaata.

Kreikkaan tammikuussa lähes 70 000 tulijaa

Kylmistä keleistä huolimatta Kreikkaan saapui tammikuussa lähes 70 000 uutta turvapaikanhakijaa. Avramopoulos kiitti Kreikan terästäytyneitä otteita, sillä rekisteröintejä tehtiin alkuvuonna huomattavasti enemmän kuin viime syksynä.

Kreikkaa tosin patistettiin avaamaan loput EU:n kaavailemat ”hotspotit”, joissa turvapaikkaa hakevat rekisteröitäisiin. Toistaiseksi Kreikalla on toiminnassa vain yksi tällainen vastaanottokeskus.

Sääolojen parannuttua ja Syyrian tilanteen huononnuttua on oletettavaa, ettei turvapaikanhakijoiden virta ota ehtyäkseen.

Henri Myllyniemi