Bloggaaja Maria Nordinin Instagram-postauksesta sätkyn saaneet transaktivistit pyrkivät tuhoamaan Nordinin elinkeinon vihjaamalla Nordinin kaupallisille yhteistyökumppaneille, että yhteistyöstä Nordinin kanssa olisi syytä luopua. Aktivistit lähettivät Nordinin kumppaniyrityksille kirjeen ja julkaisivat sen eilen Facebookissa, josta se kuitenkin hetken päästä katosi.

Suomen Uutiset kertoi eilen, kuinka transaktivistit maalittivat bloggaaja Maria Nordinia sosiaalisessa mediassa. Aktivistien kasetti hajosi, kun Nordin julkaisi Instagram-päivityksen, jossa hän pohtii transseksuaalisten henkilöiden hormonihoitojen haittavaikutuksia.

Postauksessaan Nordin muun muassa toteasi, että lääkitys ja kehon muokkaaminen on vain oireen hoitamista. Nordin myös muistutti, että hormonitoimintaan vaikuttavilla lääkkeillä on aina vakavia haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.

Postauksen jälkeen transaktivistit ovat sosiaalisessa mediassa painostaneet Nordinia monilla eri tavoilla. Nordin ei kuitenkaan ole provosoitunut vaan on vastannut asiallisesti, ettei hänen kirjoituksensa ollut transvastainen.

Aktivistit penkoivat Nordinin sosiaalisen median tilejä

Maalittamisella viitataan siihen, että sosiaalisessa mediassa palvelun käyttäjiä osoitetaan ja kehotetaan jonkin tietyn henkilön kimppuun. Nordinille pimahtaneet transaktivistit menivät kuitenkin vielä pidemmälle, ja julkaisivat eilen torstaina Facebookissa julkilausuman otsikolla ”Avoin kirje Maria Nordinin kaupallisille yhteistyökumppaneille”.

Kirjeen tarkoitus on ilmeinen: tuhota Nordinin elinkeino tivaamalla perusteita yhteistyölle ja vihjaamalla Nordinin kumppaniyrityksille, että yhteistyöstä Nordinin kanssa olisi syytä luopua. Kirje on lähetetty kaikkiaan neljälletoista yritykselle, joiden kanssa Nordin on toiminut yhteistyössä. Aktivistit kertovat keränneensä tiedot Nordinin Instagram-tililtä ja blogista.

Avoimen krjeen sisältö on poikkeuksellisen sakeaa. Kirje katosi Facebookista eilen, eikä ole enää siellä luettavissa. Suomen Uutiset sai kuitenkin haltuunsa kirjeen ja julkaisee sen kokonaisuudessaan osoituksena transaktivistien epäasiallisesta toiminnasta, jolla he pyrkivät pelottelemalla vaientamaan heidän kanssaan eri mieltä olevat kansalaiset.

Transaktivistien avoin kirje

Lähde: Tere Sammallahden fb-seinä

Mukana väitöskirjatutkija sekä vasemmistoliiton varavaltuutettu

Kirjeen yhteyshenkilöksi on merkitty Utu Förbom. Hän ilmoittaa Twitterissä olevansa ”yhteiskunnallista huolestumista harrastava vapaa toimittaja ja tietokirjailija, joka ymmärtää erityisesti turvapaikka- ja ihmisoikeuspolitiikkaa.” Förbom on kuitenkin äskettäin poistanut Twitter-tilinsä. Hän on Amnestyn entinen toiminnanjohtaja, ja antanut erittäin kärkeviä lausuntoja muun muassa siitä, ettei Jussi Halla-ahoa (ps.) saisi päästää mediaan lainkaan.

Kirjeen muiden allekirjoittajien joukossa on useita tunnettuja sosiaalisen median transaktivisteja, kuten Panda Eriksson. Monet allekirjoittajat ilmoittavat kirjeessä lisäksi ammattiarvonsa tai koulutuksensa.

Kirjoittajien joukossa on esimerkiksi yliopistonlehtori, väitöskirjatutkija, kulttuurituottaja, taidekasvattaja, feministinen puhuja, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskonsultti sekä vasemmistoliiton varavaltuutettu Turun kaupunginvaltuustossa. Kirjeen lopussa allekirjoittajat ilmoittavat odottavansa vastausta Nordinin yhteistyökumppaneilta.

Hämmentäviä väitteitä ja yleistyksiä

Avoin kirje sisältää useita väitteitä ja yleistyksiä, joiden todenperäisyydestä transaktivisteilla ei voi olla mitään varmuutta. Aktivistien mukaan Nordinin Instagram-päivitys mitätöi transihmisten henkilökohtaiset kokemukset ja vähättelee heidän tarpeitaan. Aktivistien mukaan Nordinin päivitys edustaa transfobiaa ja nuoriin transihmisiin kohdistuvaa henkistä väkivaltaa.

Aktivistit väittävät, että Nordin hämmentää ja halveksuu dysforian kanssa kamppailevan nuoren ihmisen henkilökohtaista kokemusta.

Kirjeen lopussa aktivistit painostavat Nordinin kaupallisia yhteistyökumppaneita vihjaamalla, että yhteistyöstä Nordinin kanssa olisi syytä luopua:

”Koska Nordinin päivitys edustaa empatian ja huolen sijaan henkistä väkivaltaa, väheksyntää ja pelkoa transihmisiä kohtaan, haluamme tiedustella yritykseltänne, onko kaupallinen yhteistyö hänen kanssaan mielestänne yhä perusteltua. Jos on, haluaisimme tietää, miten perustelette yhteistyön hänen kanssaan. Haluaisimme kuulla, mitä te tästä asiasta ajattelette ja toivomme teidän vastaavan kirjeeseemme.”

Suomen uutiset