Ruotsalaisen taiteilija Lars Vilksin ja kahden poliisin kuolemaan johtanut auto-onnettomuus on herättänyt suurta huomiota kautta maailman. Arabian- ja turkinkielisen median kommenttipalstat sekä sosiaalinen media pulppuavat vihaa ja pilkkaa Vilksiä kohtaan, selvitti Dagens Nyheter.

Lars Vilks eli vuodesta 2010 lähtien jatkuvan vihan ja uhan kohteena ja poliisin suojelussa vuorokaudet ympäriinsä. Kaikki sai alkunsa vuonna 2007, jolloin Nerikes Allehandla julkaisi Vilksin piirtämän pilakuvan profeetta Muhammedista.

Kuvasta noussut kohu johti muun muassa siihen, että Irakin al-Qaidan johtaja Abu Omar al-Baghdadi lupasi 100 000 dollarin palkkion Vilksin murhaajalle.

Lähellä kavala maailma

DN on käynyt läpi arabiankielistä sosiaalista mediaa: egyptiläisen viihdemedian Vilksin kuolemaan liittynyt postaus on saanut 21 000 reaktiota, joista 13 000 on joko haha- tai sydän-emoji. Turkissa Vilksin onnettomuus on puolestaan kerännyt suositussa kuvapalvelussa 100 000 tykkäystä.

Yleinen viesti median kommenttikentillä on toteamus siitä, että ”kaikki, jotka vahingoittavat Allahin sanansaattajaa, saavat tuskallisen rangaistuksen”. Viesteissä muistutetaan myös, että edes Vilksin poliisisaattue ”ei pystynyt pelastamaan häntä jumalan rangaistukselta”. Tavallinen muotoilu kuuluu myös, että ”hänet poltettiin kuoliaaksi ja poltetaan taas kuoleman jälkeen rangaistukseksi profeetan loukkaamisesta”.

Sovinnon ääniäkin löytyy

Muslimimaailman ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion kosketuspinnat tuntuvat taas kerran seitinohuilta. Myös ruotsalaisessa sosiaalisessa mediassa ja ennen kaikkea median kommenttipalstoilla Vilksin kuolema on ruokkinut vihapuhetta. Sanalliset kommentit on pyritty poistamaan mutta haha-emojit ovat jääneet.

Vilksin kuolema on toki nostanut esiin myös sovinnon ääniä ja niissä painotetaan tiedon sekä suvaitsevaisuuden lisäämistä tienä kohti uskontojen ja kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa.

– Emme suhtaudu myönteisesti Lars Vilksin kuviin profeetta Muhammedista. Profeetta itse ei kuitenkaan olisi yllyttänyt vihaan, jos häntä olisi arvosteltu. Tietyt muslimimaailman mielipidejohtajat ja kommentoijat unohtavat tämän tosiasian, sanoo Nour Abdulsalam, uskontojen ja kulttuurien vuoropuhelua ajavan järjestön puheenjohtaja.

SUOMEN UUTISET