Perussuomalaiset tyrmistyneitä energiatodistusta koskevan lain valmistelutavasta – tiesivätkö kansanedustajat, mistä päättivät?

Eduskunnan täysistunnossa oli maanantaina 17.12. toisessa käsittelyssä hallituksen esitys laiksi rakennuksen energiatodistuksesta. Kyseisen lain tarkoituksena on säätää rakennusalalle uusia velvoitteita rakennusten energiatodistuksen käyttöönoton muodossa.

Perussuomalaiset arvostelivat voimakkaasti hallituksen menettelytapaa ko. lain valmisteluun liittyen ja esittivät lakiesityksen hylkäämistä ja sen uutta valmistelua. Ympäristövaliokunnan perussuomalaisten jäsenten Juha Väätäisen, Jari Lindströmin ja Martti Mölsän mukaan laki on tehty hosuen ja väärillä argumenteilla, minkä lisäksi eduskunnalta on pimitetty siihen liittyvää olennaista tietoa.

Tällaista olennaista tietoa on muun muassa lain suora vaikutus kiinteistöveroon.

– Ympäristövaliokunnan jäsenille ei kerrottu lakiesityksen valiokuntakäsittelyn aikana, että energiatehokkuusluokka olisi lain mukaan soveltuva peruste kiinteistöveron porrastamiselle. Asiaa ei tuotu esille myöskään lain ensimmäisessä salikäsittelyssä, kansanedustajat moittivat.

Ympäristövaliokunnan perussuomalaisten mukaan lain ensimmäisen käsittelyn jälkeen on lisäksi ilmennyt, että lain valmisteluun osallistuneet asiantuntija ja konsultti ovat olleet jäävejä toimimaan valmistelijoina asiassa.

– Olemme tyrmistyneitä siitä, että lakien valmistelu eduskunnassa on tätä luokkaa. Tässä tilanteessa ainoa oikea vaihtoehto olisi ollut lakiesityksen hylkääminen ja valmistelun aloittaminen alusta, puhtaalta pöydältä.

Eduskunta äänesti asiasta tänään. Lakiesitys hyväksyttiin hallituspuolueiden äänin 111–71.

Teksti: PS toimitus
Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa