Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä ehdottaa nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin kieltämistä. Ehdotus on poikkeuksellinen muiden EU-maiden käytäntöihin verrattuna, sillä lähes koko EU:n laajuinen kielto nuuskan myynnille ei nimenomaan koske purutupakkaa, siitä huolimatta, että sitä käytetään nuuskan tavoin.

Nuuskan myynti on EU:n sisällä sallittua ainoastaan Ruotsissa, mutta sitä saa tuoda Suomeen omaan käyttöön 1000 grammaa vuorokaudessa.

– Sosiaali- ja terveysministeriön ristiretki nuuskaa ja purutupakkaa vastaan on saamassa suorastaan koomisia piirteitä. Savukkeiden myynti on edelleen sallittua, mutta sivullisille huomattavasti vähemmän haittaa aiheuttavat nuuska ja purutupakka ovat työryhmän suosituksissa täyskiellon piirissä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Ei lopeta käyttöä

Suomessa purutupakan myynti ja kaupallinen maahantuonti kiellettiin tupakkalain uudistuksessa vuonna 2016. Henkilökohtaiseen käyttöön tuotavaa purutupakkaa koskevat samat maahantuontisäännöt kuin nuuskaa.

– On absurdia, että Suomessa ehdotetaan muualla EU:ssa sallitun nikotiinituotteen matkustajatuonnin kieltoa. Purutupakan ja nuuskan myynnin kieltäminen ei ole lopettanut niiden käyttöä Suomessa, vaikka molempien myynti maamme rajojen sisäpuolella on kielletty vuosia sitten. Ainoa ero entiseen on, että suomalaiset hakevat tuotteita muista maista kerryttäen naapurimaidemme verotuloja. Samalla savukkeita saa edelleen sekä myydä että tuoda, vaikka ne altistavat sivullisia passiiviselle tupakoinnille, toisin kuin nuuska tai purutupakka, Antikainen toteaa.

Kielto hyödyttää vain naapuria

Nuuskan myynnin sallimista on ehdotettu moneen otteeseen usean puolueen toimesta. Myynti vaatisi poikkeusluvan EU:lta, mutta tupakkalain kieltämän purutupakan myynnin laillistamiseen riittäisi eduskunnan päätös.

– Nuuskan ja purutupakan tuonti halutaan kieltää samalla, kun puhutaan huumeiden dekriminalisoinnista ja käyttöhuoneiden perustamisesta. Nuuskan katukauppa ei tule loppumaan matkustajatuonnin kiellolla, ellei samalla vaadita tullitarkastajia käymään läpi joka ikistä autoa ja matkalaukkua, jotka ylittävät maamme rajat. Vuonna 2013 arvioitiin valtion menettävän noin 40 miljoonan euron vuosittaiset verotulot verrattuna tilanteeseen, jossa nuuskaa olisi myyty Suomessa laillisesti. Myyntikielto hyödyttääkin pelkästään naapurimaitamme, sekä ulkomailta nuuskaa tuovia henkilöitä, jotka myyvät sitä eteenpäin katukaupassa, Antikainen huomauttaa.

SUOMEN UUTISET