Sanna Antikainen painotti, että suurpetojen aiheuttamat vahingot ja vaaratilanteet ovat todellisuutta.
– Vasemmistoliiton edustajille sanoisin, että jos ette usko meitä täällä eduskunnassa, niin menkää kysymään esimerkiksi oman kotimaakuntani Pohjois-Karjalan ihmisiltä. Varsinkin tänä keväänä Pohjois-Karjalassa on ollut vaaratilanteita karhujen kanssa, ja tilanne alkaa olla oikeasti kestämätön, Antikainen sanoi.
Antikainen pitää hallituksen esitystä askeleena oikeaan suuntaan, erityisesti sen lausumaa, jossa ministeriö velvoitetaan seuraamaan lain toimivuutta.
– Heti syksyllä on tulossa EU:n liitesiirto suden osalta, joka on myös edistysaskel oikeaan suuntaan. Käytännössä se tarkoittaisi joustavampaa kannanhoidollista metsästystä.
Tilanne on karannut käsistä
Antikaisen mukaan kyseessä on tervetullut ja kauan odotettu parannus kohti järkevämpää suurpetopolitiikkaa. Metsästyslain 41 pykälän muuttaminen mahdollistaa siirtymisen kohti toimivampaa ja kansalaisten arkea paremmin huomioivaa politiikkaa.
– Erityisesti susien kohdalla tilanne on karannut käsistä. On kestämätöntä, että maaseudulla on ihmisiä, jotka pelkäävät päästää lapsiaan bussipysäkille, koska susia liikkuu pihoissa jopa keskellä päivää. Sudet raatelevat kotieläimiä, lampaita, poroja ja koiria hengiltä. Enää ei voida puhua vain yksittäistapauksista vaan laajasta ja kasvavasta ongelmasta. Koiran kanssa metsästäminen, joka on monelle suomalaiselle elämäntapa ja osa kulttuuriperintöämme, on monilla alueilla käytännössä loppunut susien takia.
Antikainen muistutti puheenvuorossaan, että myös karhunmetsästys on ollut Suomessa jäissä jo liian pitkään.
– Tämä johtuu siitä, että luonnonsuojelujärjestöt ovat valittaneet poikkeusluvista ja oikeus on kumonnut nämä luvat. Nyt metsästyslailla luodaan puitteet sille, että Riistakeskuksen myöntämät luvat kestäisivät valitukset. Esimerkiksi Romaniassa karhunmetsästyskielto johti ihmisten kuolemiin.
Karhujen ihmisarkuus on häviämässä
Antikainen esitti kriittisen kysymyksen lain vastustajille ja luonnonsuojelijoille.
– Haluatteko te, että ihmiset kuolevat Kehä kolmosen ulkopuolella? Täytyykö jonkun kuolla, ennen kuin lain vastustajia alkaa kiinnostaa ihmisten turvallisuus, henki ja terveys? Ja eikö vastustajia kiinnosta lainkaan ne kaikki suden suuhun kuolleet koirat? Romanian kaltaista tilannetta ei yksinkertaisesti saa syntyä Suomeen. On toimittava ripeästi – jo nyt karhujen käytös näyttää muuttuneen, ihmisarkuus on häviämässä. Tämä on ollut nähtävissä Pohjois-Karjalassa tänä keväänä.
– Kutsun tätä lakia vastustavat kansanedustajat Kehä kolmosen sisäpuolelta kuulemaan oman kotimaakuntani ihmisten ahdinkoa. Eikä tarvitse tulla edes Pohjois-Karjalaan asti, ongelma on todellinen jo Kehä kolmosta lähempänä.
Suomalaisilla on oikeus elää turvallisesti
Keskustelussa Antikainen muistutti, että hallituksen esitys toteuttaa hallitusohjelmaa, mutta ennen kaikkea se merkitsee oikeudenmukaisuutta suomalaisille.
– On hyvä, että päätösvaltaa palautetaan sinne, minne se kuuluu, suomalaisille itselleen. Meidän on voitava säätää lakeja, jotka pitävät huolta kansalaisten oikeudesta elää turvallisesti.
Perussuomalaiset on aina ajanut sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää suurpetopolitiikkaa.
Hallitus tukee suurpetojen piinaamia suomalaisia
Antikainen päätti varsinaisen puheenvuoronsa toteamalla, että maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön ponnet ovat tärkeä osa päätöksentekoa.
– Ponsissa edellytetään, että susiasia etenee vielä askeleen eteenpäin ensi syksynä EU:n liitesiirron vuoksi ja että tämän lain toimivuutta seurataan ja siihen tehdään tarpeen vaatiessa muutoksia.
– Hallituksen esitys on askel kohti käytännönläheistä, reilua ja vastuullista metsästyslainsäädäntöä. Hallitusta voi kiittää siitä, että se osoittaa tukensa niille suomalaisille, joiden elämää susikannan ja muiden suurpetojen kasvu on jo liian pitkään vaikeuttanut.