

Vetoomus: petition.parliament.uk, lippukuva: vectors icon/pexels.com
Britanniassa laajaa tyytymättömyyttä vasemmistohallitusta kohtaan – parlamentti ottaa käsittelyyn lähes kolme miljoonaa allekirjoitusta keränneen verkkoadressin, joka vaatii maahan uusia vaaleja
Brittiparlamentti ottaa käsittelyyn uusia parlamenttivaaleja vaativan verkkoadressin, joka on kerännyt jo 2,8 miljoonaa allekirjoitusta. Kyseinen vetoomus on tällä hetkellä kolmanneksi suosituin vuodesta 2010 lähtien. Vaikka adressin pohjalta ei voida järjestää uusia vaaleja, se on konservatiivien uudelle johtajalle Kemi Badenochille merkittävä keino haastaa istuvaa pääministeri Keir Starmeria. Hallituksen yllättäen ajamat korotukset veroluonteisiin vakuutusmaksuihin ovat aiheuttaneet tyytymättömyyttä kansalaisten keskuudessa. Adressin taustalla on konservatiiveja kannattava kansalaisaktiivi. Vasemmistolaista pääministeripuoluetta syytetään vaalilupausten pettämisestä. Vetoomusta uusista vaaleista ovat mainostaneet mm. Nigel Farage, Michael Caine ja Elon Musk. Adressia tullaan käsittelemään parlamentissa tammikuun alussa.
Brittiparlamentin edustajat ottavat käsittelyyn lähes kolme miljoonaa allekirjoitusta keränneen verkkoadressin, joka vaatii maahan uusia vaaleja. Isossa-Britanniassa on käytössä Suomen kansalaisaloitepalvelua muistuttava järjestelmä.
Vetoomus uusista parlamenttivaaleista on noussut kolmanneksi suosituimmaksi verkkoadressiksi vuoden 2010 jälkeen. Se ylitti reilusti 100 000 allekirjoituksen rajan, joka vaaditaan keskustelun järjestämiseksi. Kirjoitushetkellä vetoomus on kerännyt jo yli 2,8 miljoonaa allekirjoitusta.
Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, ettei adressin pohjalta kuitenkaan ole mahdollista järjestää uusia vaaleja. Tämä on yleisessä tiedossa. Konservatiivijohtaja Kemi Badenochille vetoomus ja sen muodollinen käsittely ovat pikemminkin keinoja saada pääministeri Keir Starmer kiusalliseen tilanteeseen julkisuudessa.
Verkkoadressin takana on konservatiiveja kannattava kansalaisaktiivi, joka syyttää vasemmistoa vaalilupausten pettämisestä. Vetoomus julkaistiin vasta viime viikolla, ja sitä ovat mainostaneet muun muassa Reform UK -puolueen johtaja Nigel Farage, Oscar-palkittu veteraaninäyttelijä Michael Caine sekä amerikkalaismiljardööri Elon Musk.
Aiemmin marraskuussa konservatiivien johtajana aloittanut Badenoch on toistuvasti haastanut istuvaa pääministeriä. Keskeisenä kiistan aiheena ovat veroluonteisten valtiollisten vakuutusmaksujen korotukset, jotka ovat saaneet ankaraa kritiikkiä yrittäjiltä.
Veronkorotukset eivät sisältyneet vasemmistolaisen pääministeripuolueen vaaliohjelmaan, mutta nyt ministerit väittävät niiden olevan tarpeen ”talouden mustan aukon” tilkitsemiseksi ja julkisten palvelujen rahoittamiseksi.
Lennokkaasti oppositiojohtajana aloittanut Badenoch haastoi pääministerin myös toistamaan valtiovarainministeri Rachel Reevesin lupauksen, ettei veroja tai velkaa koroteta enää alkuperäisen budjettiehdotuksen jälkeen. Starmer kieltäytyi vahvistamasta lupausta vedoten tulevaisuuden epävarmuuteen.
Badenoch sanoi, että vetoomus kertoo pääministerin historiallisesta epäsuosiosta: ”Nyt kiertää adressi, jossa kaksi miljoonaa ihmistä vaatii hänen eroaan. — Hän ei ymmärrä, miten asiat ovat. Hallitus ei ole se, joka luo kasvua, vaan yrittäjät.”
Starmer vähätteli kritiikkiä ja vetosi siihen, että viime vaaleissa voittanut vasemmisto oli saanut kansalta miljoonien äänien mandaatin.
Parlamentin verkkoadressien käsittelystä vastaava komitea on vahvistanut asian tulevan käsittelyyn ensi vuonna tammikuun 6. päivänä. Keskustelun tulee avaamaan komiteaa johtava liberaalidemokraattien parlamenttiedustaja Jamie Stone. Hallitusta tulee edustamaan ministeritason edustaja. Keskustelun päätteeksi ei järjestetä äänestystä hallituksen eroamisesta tai uusista vaaleista, mutta hallituksen on joka tapauksessa toimitettava kirjallinen vastine.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.