Eläkkeellä oleva Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen hämmentää hallituksen kuntauudistus- ja sotesoppaa edelleen. Kaupungin entinen johtava demarivirkamies hajottaisi Helsingin nykyistä pienempiin osiin hallituksen linjausten vastaisesti. Korpinen kertoi kannastaan Kuntalehden haastattelussa.

Hänen mielestään kaupungin osien kooksi sopisi 100-150 000 asukasta. Samoin pitäisi tehdä Espoolle ja Vantaalle. Sitten pitäisi luoda tasavertaiselta pohjalta Suur-Helsinki eli Helsinki-niminen metropoli.

Vastaava ajatus on esitetty usein. Suur-Helsingin perustamista on vastustettu usein sillä perusteella, että maailman suurkaupungit, kuten Tukholma tai Lontoo koostuvat usein useammasta pienestä kunnasta. Korpinen maalailee näin Tukholman mallia.

Korpisen mielestä Helsinki estää itse suuren metropolin syntymisen suurella koollaan.

– Tähän saakka kaupunkiin on liitetty pienempiä alueita vahvemman oikeudella imperialistisesti. Tästä on seurannut, että naapurit suhtautuvat Helsingin pyrkimyksiin pelonsekaisin epäilyksin, Korpinen toteaa.

Espoo ja Vantaa ovat kasvaneet liian suuriksi, että niitä voisi niin vain liittää Helsinkiin. Helsinki taas on liian vahva, että sen päälle perustettava metropolihallinto toimisi.

PS VERKKOTOIMITUS