Perussuomalaiset saattaa saada kovan vahvistuksen eduskuntavaaleihin, jos europarlamentaarikko Jussi Halla-aho päättää lähteä ehdokkaaksi. Halla-aho kertoi Lännen Medialle pitävänsä aiheesta tiedotustilaisuuden 16. tammikuuta.

– Olen ratkaisuni tehnyt. Jos toimii politiikassa, on ajateltava olevansa lähtökohtaisesti tarpeellinen jollain tavalla. Sitten pitää miettiä, kummassa paikassa on tarpeellisempi, Halla-aho sanoo.

Kannatus ja hallitusneuvotteluiden vipuvarsi

Halla-ahon mielestä ei olisi järkevää lähteä hallitukseen 10-15 prosentin kannatuksella apupuolueeksi, vaikka perussuomalaisille on povattu hallituspaikkaa.

– Siinä on se ongelma, että jos meillä ei ole riittävän kannatuksen tuomaa vipuvartta hallitusneuvotteluissa, emme saa mitään keskeisiä tavoitteitamme hallitusohjelmaan, minkä jälkeen me olemme sidottuja kannattamaan koko vaalikauden ajan jonkun muun hallitusohjelmaa myös meille itsellemme tärkeissä kysymyksissä. Se olisi poliittinen itsemurha tälle puolueelle, Halla-aho toteaa.

Vähintäänkin toiseksi suurin puolue

Halla-ahon mielestä perussuomalaisten pitää olla vähintäänkin toiseksi suurin puolue, jotta hallitukseen lähteminen olisi järkevää. Muuten puolueella ei olisi kovinkaan paljon sanomista hallitusohjelmaan.

– Ei pidä tässä vaiheessa lyödä lukkoon, että menemme kaikissa tilanteissa hallitukseen, koska sen jälkeen siitä on aika vaikea perääntyä.

Perussuomalaisten toinen europarlamentaarikko Sampo Terho on jo kertonut pyrkivänsä eduskuntaan. Jos Terho pääsee Arkadianmäelle, europarlamenttiin nousee kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner. Jos Halla-aho lähtee vaaleihin ja menee läpi, parlamenttipaikka aukeaa ex-ministeri Toimi Kankaanniemelle. Kolmannella varasijalla on kansanedustaja Juho Eerola.

SUOMEN UUTISET