Hallituksen esitys tukee hallituksen tavoitetta vähentää laittoman maassa oleskelun houkuttelevuutta Suomessa. Hallitus rajoittaa ulkomaalaisten pääsyä kiireettömiin terveyspalveluihin ja sosiaaliturvaan, mikä osaltaan kannustaa ulkomaalaisia vapaaehtoiseen paluuseen omiin kotimaihinsa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet korostavat, että laiton maassa oleskelu lisää riskejä, kuten syrjäytymistä, hyväksikäyttöä ja rikollisuutta.
– Laittoman maassa oleskelun kannusteiden poistaminen tukee yhteiskunnan turvallisuutta ja järjestystä. Esitys on osa hallitusohjelman mukaista vapaaehtoisen paluun ja maasta poistumisen pakettia. Esitys tukee perussuomalaisten tavoitetta minimoida laittoman maahanmuuton vetovoimatekijöitä, sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet toteavat.
– On tärkeää, että näin myös ehkäistään varjoyhteiskunnan muodostumista ja siihen liittyviä ongelmia, kuten laittoman työvoiman käyttöä ja ihmiskauppaa, kansanedustaja Pia Sillanpää sanoo.
Esitys hoidon rajaamisesta vastaa pohjoismaista linjaa
Edellinen hallitus laajensi laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten oikeutta terveydenhuollon palveluihin Suomessa mahdollistaen heille myös muun kuin akuutin terveydenhuollon. Nyt käsittelyssä oleva hallituksen esitys käytännössä palauttaa lainsäädännön samaan muotoon kuin ennen edellistä vaalikautta. Muutoksen myötä Suomen lainsäädäntö on myös linjassa yhteispohjoismaisen mallin kanssa.
Esityksessä ehdotetaan, että laittomasti maassa oleskeleville tarjottaisiin vain kiireellinen terveydenhuolto, kuten akuutti sairaanhoito, kiireellinen suun terveydenhuolto, kiireellinen mielenterveyshoito, kiireellinen hoito päihdeongelmiin liittyvissä hätätilanteissa ja välitön psykososiaalinen tuki akuuteissa kriisitilanteissa. Tämä vastaa terveydenhuoltolain 50 §:n mukaista nykysääntelyä, joka takaa kiireellisen hoidon asuinpaikasta riippumatta.
Kansanedustaja Kaisa Garedew korostaa, että lakimuutoksen myötä asiat laitetaan takaisin tärkeysjärjestykseen edellisen hallituksen päätösten jäljiltä.
– Suomi ei voi olla koko maailman sairaala. Sote-sektorimme on ylikuormittunut, ja meidän on ensin pidettävä huoli oman maamme kansalaisista. Tänne ei voi tulla laittomasti, ja vieläpä hoidattamaan itseään. Siihen eivät riittäisi minkään maan rahat ja resurssit.
Laajemmat palvelut voivat houkutella jäämään maahan
Kansanedustaja Minna Reijonen painottaa, että muissa Pohjoismaissa kiireetön terveydenhuolto laittomasti maassa oleskeleville on pääsääntöisesti poissuljettu ja palvelut keskittyvät kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon.
– Lapset ja raskaana olevat voivat joissakin maissa saada rajallisesti kiireetöntä hoitoa, mutta käytännöt vaihtelevat. Muissa Pohjoismaissa terveydenhuollon palveluita laittomasti maassa oleskelevien osalta rajoitetaan tiukasti, koska laajemmat palvelut voivat houkutella jäämään maahan laittomasti pitkäaikaisesti. On tärkeää, että Pohjoismaat noudattavat yhteistä linjaa tässäkin asiassa.
Resurssit tulee kohdentaa suomalaisille
Kiireettömien terveyspalveluiden tarjoaminen laittomasti maassa oleskeleville kuormittaa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää, jolla on jo riittävästi haasteita talouden, hoitohenkilöstön saatavuusvaikeuksien ja hoitojonojen vuoksi.
– Resurssit tulee kohdentaa suomalaisille ja laillisesti maassa oleville. Kiireettömien terveyspalveluiden tarjoaminen laittomasti oleskeleville on vetovoimatekijä, joka kannustaa laitonta maahanmuuttoa ja terveysturismia. Hallituksen esitys turvaa rajallisen terveydenhuoltojärjestelmämme ensisijaisen tarkoituksen palvella Suomen kansalaisia, kansanedustaja Anne Rintamäki toteaa.
Hallituksen esitys säilyttää kiireellisen hoidon ja välttämättömän kiireettömän hoidon saatavuuden tapauksissa, joissa hoidon epääminen olisi kohtuutonta, turvaten siten perus- ja ihmisoikeudet. Erityisryhmien, kuten raskaana olevien naisten ja lasten, oikeudet terveyspalveluihin säilyvät, mikä tukee haavoittuvien ryhmien suojelua.
– Ketään ei jätetä hoitamatta kiireellisissä tapauksissa, mutta verovaroin ei laittomasti maassa oleville tule palveluita järjestää kiireettömiin terveyspalveluihin ja sosiaaliturvaan, kansanedustaja Mira Nieminen sanoo.
Lähtökohtana laittomasti maassa oleskelevien palauttaminen
Hallituksen esitys on linjassa EU:n paluudirektiivin kanssa, joka korostaa tehokasta palautusjärjestelmää ja kiireellisen hoidon tarjoamista. Muutokset vahvistavat lainsäädännön täsmällisyyttä ja erottavat laillisen ja laittoman oleskelun.
– Lainsäädännön, rajavalvonnan ja yhteiskunnan sääntöjen noudattaminen ja noudattamisen valvonta ovat ensisijaisen tärkeitä asioita, kansanedustaja Jaana Strandman toteaa.