

lehtikuva vesa moilanen
Hollantilaisten tuki hallitukselle katoamassa
Eräs tiukimmin EU:n talouskuria kannattaneen Hollannin poliittinen sääkartta on Financial Timesin mukaan kääntymässä vastatuuleen. Hallituksen kannatus on gallupeissa rojahtanut 28 prosenttiin. Äänet valuvat keskusta-vasemmiston ja keskusta-oikeiston hallitukselta äärilaidoille. Geert Wildersin johtama Vapauspuolue on mittauksissa noussut suurimmaksi puolueeksi. Vapauspuolue tunnetaan rajusta EU- ja eurovastaisuudestaan.
Syy hallituksen kannatuksen suoranaiseen romahdukseen löytyy hollantilaisten vastustamista säästöohjelmista. Talouskomissaari Olli Rehnin vaatimat julkisen talouden sopeutustoimet saavat kritiikkiä paitsi oppositiolta, myös ay-liikkeeltä ja elinkeinoelämän yhdistyksiltä.
Kyse on ensi vuoden 6 miljardin euron sopeutustoimista. Vaikka vastustus on laajaa, ovat osapuolet erimielisiä itse sopeutustoimista. Ay-järjestöt suostuisivat veronkorotuksiin mutta vastustavat menoleikkauksia, kun taas elinkeinoelämän järjestöjen kanta on täysin päinvastainen. Poliittisella puolella Wilders on tiukkasanaisesti kritisoinut pääministeri Mark Rutten kuuntelevan vain ”Brysselin ohjeistusta”.
Terveydenhuoltoalan ammattijärjestön johtaja sanoi vastikään mielenosoituksessa: ”Kaikella kunnioituksella, Brysselin huolet eivät minua liikuta”. Kolmikantainen työmarkkinasopimus on vaakalaudalla. Ay-järjestöt ovat uhanneet vetää tukensa pois, jos säästötoimet toteutetaan muutoin kuin veronkorotuksin. Sopimuksen palkkatasojen jäädyttäminen julkisella puolella on jatkunut kolmen vuoden ajan.
Mikäli sopimus raukeaa, tulee hallituksella olemaan tuskainen tehtävä saada EU:n vaatimat säästöohjelmat lävitse, sillä hallituksella ei ole parlamentin ylähuoneessa enemmistöä. Kannatuskyselyissä säästöohjelmaa vastustavien puolueiden menestys viittaisi siihen, ettei tuki tule olemaan helppoa saavuttaa.
Hallitus on kuitenkin vakuuttanut pysyvänsä määrätietoisena opposition vastustuksesta huolimatta. Hallituksen vasemmalta laidalta arvellaan oppositiossa olevien sosialistien tulevan kuitenkin tukemaan säästöohjelmaa.
Hollannin hallitus laati kesäkuussa EU:in kriittisesti suhtautuvan 54-kohtaisen ohjelman, jolla arveltiin olevan pyrkimyksenä saada EU-vastaisen Vapauspuolueen kannatus laskemaan. Mikäli tällainen aikomus on ollut, ei uusien kannatuskyselyjen perusteella sitä voida sanoa onnistuneeksi.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.