

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Huhtasaari: Jokaisella oltava oikeus laadukkaaseen hoitoon asuinpaikasta riippumatta
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen halkiopotilaiden oikeudesta laadukkaaseen hoitoon asuinpaikasta riippumatta.
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen asetukseksi erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä liittyen sote-uudistukseen. Luonnoksessa huuli- ja suulakihalkiopotilaiden kokonaishoidon suunnittelu sekä primaarivaiheen leikkaushoito osoitetaan Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan tehtäväksi yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan kanssa.
Hoidon taso ollut erinomaista
Halkiopotilaiden sekundaarivaiheen leikkaushoidot on tarkoitus hajauttaa viiteen yliopistolliseen sairaalaan. Nykyisellään primaarivaiheen leikkaushoidot tehdään pääosin Helsingissä sekä joiltain osin Oulussa (noin 20-30 vuosittain) ja sekundaarivaiheen leikkaushoidot pääosin Helsingissä.
– Keskittämisen eduista vallitsee kansainvälisesti hyvin laaja tutkimuksiin ja kokemukseen perustuva yhteisymmärrys. Suomessa syntyy vuosittain vain noin 120 halkiovauvaa ja syntyvyyden laskiessa määrä edelleen vähenee, joten parhaisiin hoitotuloksiin päästään yhdellä halkiokeskuksella. Suomessa hoidon taso on pitkään ollut erinomainen, ja näin täytyy olla jatkossakin. Jokaisella halkiopotilaalla tulee olla oikeus laadukkaaseen hoitoon asuinpaikasta riippumatta, Huhtasaari toteaa.
Tasavertaisuus varmistettava
Kirjallisessa kysymyksessään Huhtasaari pyytää vastausta siihen, miten hallitus aikoo varmistaa sen, että eri puolilla Suomea asuvat halkiopotilaat saavat tasa-arvoisesti laadukasta hoitoa sekä primaari- että sekundaarivaiheen leikkaushoitojen osalta.
Huhtasaarella itsellään on kokemusta halkiopotilaista.
– Olen mm. ollut mukana vetämässä halkionuorten leiriä. Tasavertaisuuden varmistaminen kaikille potilaille asuinpaikasta riippumatta on erittäin tärkeää, Huhtasaari sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.