Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Niinistö jätti eilen eduskunnassa kirjallisen kysymyksen suomenkielisen yliopisto-opetuksen tulevaisuudesta. Hän tiedustelee, miten hallitus aikoo varmistaa, että suomi säilyy yliopistojen ja korkeakoulujen opetus- ja tutkintokielenä vastaisuudessakin.

– Yliopistot muuttavat koulutusohjelmiaan englanninkielisiksi houkutellakseen ulkomaalaisia opiskelijoita ja tutkijoita. Valtion varoilla tuetun suomalaisen yliopistokoulutuksen ensisijaisena tarkoituksena tulee  kuitenkin olla tutkimuksenteon ohella suomalaisten opiskelijoiden kouluttaminen ja opiskelun mahdollistaminen suomalaisopiskelijoiden omalla äidinkielellä, Niinistö painottaa.

Niinistön mielestä yliopistolaissa pitää jatkossakin säilyttää vaatimus siitä, että korkeakoulutusta – myös ylempään korkeakoulututkintoon tähtäävää – tulee antaa suomen kielellä.

– Suomen kielen säilyttäminen tieteen kielenä on tärkeää kielemme tulevaisuuden kannalta, sillä suomen käytön väheneminen korkeakouluissa tietäisi ennen pitkää kielemme kuihtumista.

Artikkelia muokattu 6.11.2014 klo 15.21.

PS VERKKOTOIMITUS