

Mika Rinne
Käytetyn tavaran kauppa kasvaa
Hyvälaatuinen käytetty tavara tekee hyvin kauppansa tällä hetkellä. Kirpputoritavaroiden suosikkilistalle kuuluvat vanhat astiat, lelut, kirjat sekä lastenvaatteet. Sen huomaa, jos kiertää kirpputoreilla. Maria Rajala on saapunut Jyväskylässä sijaitsevaan Kirpputori Silinteriin kahden lapsen kanssa
– En myy itse, mutta annan pieneksi jääneet lasten vaatteet sukulaisille tai tuttaville. Välillä täällä tekee löytöjä. Pääasia on, että vaatteet ovat ehjiä sekä puhtaita ja niiden hinta ei ole liian korkea, Rajala sanoo.
Yrittäjä Timo Jäkkö perusti Silinterin yhdessä serkkunsa Joonatan Kuosmasen kanssa Jyväskylään vuonna 2010. Kirpputorin paikka on vaihtunut Laajavuoren kaupunginosasta Kirrin omakotitaloalueelle. Kaikki 190 myyntipöytää on täynnä tavaraa.
– Tulijoita on ollut alusta alkaen koko ajan. Talouden ylä-ja alamäet eivät ole vaikuttaneet myyjien määrään, vaan kierrättäminen on ollut trendinä jo pidempään, Jäkkö sanoo.
Jyväskylän lisäksi Jäkkö on avannut serkkunsa kanssa kirpputorin myös Tampereelle. Käytetyn tavaran kauppa ei ole Jäkön mielestä elintasomittari.
– Tämä on vaatteiden ja tavaroiden suhteen perhekirpputori. Tämä ei ole suinkaan vähävaraisten harrastus, vaan asiakkaita on laidasta laitaan, Jäkkö tietää.
Kirpputori säästää ympäristöä ja lompakkoa
Pöytämäärällä mitattuna Jyväskylän suurin kirpputori sijaitsee Seppälän kaupunginosassa. Kirpparilla.fi -nimeä kantavalla kirpputorilla on noin 390 myyntipöytää. Jyväskyläläinen Mervi Pylväläinen on vuokrannut pöydän viikoksi.
– Kaapit ja varasto pitää tyhjentää, sillä meillä on muutto edessä. Tästä saa myös hieman rahaa, joka tulee lapsiperheelle tarpeeseen, Pylvänäinen kertoo.
Pylvänäinen ostaa kirpputoreilta kirjoja, leluja ja lasten juhlavaatteita. Myymättä jääneet vaatteet hän vie SPR:n kierrätyskonttiin. SPR:llä ei ole vuokrapöytiä, mutta se ottaa vastaan lahjoituksina puhdasta ja ehjää tavaraa. Suomalaiset ostavat entistä enemmän toisiltaan ja säästävät siten lompakkoaan ja ympäristöä.
– Ostan usein tavaraa kirpputorilta, koska vaatteiden ja tavaroiden hintataso on edullinen kauppaan verrattuna.
Tässä säästää rahaa ja kierrättäminen on myös ympäristöystävällistä, Pylvänäinen sanoo.
Pasi Nieminen on yksi viidestä Kirpparilla.fi -kirpputorin yrittäjistä. Jyväskylän lisäksi yrityksellä on toinen myymälä Kuopiossa.
– Meidän keskimääräinen tilitys on viikossa noin 160 euroa asiakasta kohden. Jonotusaika on noin viikon, mutta se pitenee kun mennään pyhiä. Täälläkin on myyntisesongit kuten kaupoissa. Kesävaatteet eivät oikein tahdo mennä kaupaksi enää syksyllä, Nieminen kertoo.
Niemisen mukaan tavaroiden tai vaatteiden hinnoittelu saattaa olla aluksi vaikeaa, mutta sopiva hintataso löytyy kun kiertää ja katsoo millä hinnalla muut myyvät tavaroitaan. Huonokuntoiset vaatteet eivät kiinnosta ketään, vaan Nieminen neuvoo laittamaan käytetyimmät vaatteet suoraan kierrätyskonttiin.
Kirpputoreilta häviää tavaraa yllättävän vähän. Niemisen mukaan suurempi riesa aiheutuu siivouksesta, sillä asiakkaat kuljettavat usein vaatteita ympäriinsä ja jättävät ne toisiin pöytiin, kun löytävät mielestään vielä paremman ja edullisemman puseron tai muun vaatteen.
Jyväskylässä rekillisen myyntipaikan viikkovuokra vaihtelee keskimäärin 20-30 euron välillä. Tämän lisäksi osa yrittäjistä veloittaa muutaman prosentin myyntiprovision.
Nettikauppa kiinnostaa verottajaa
Perinteisten kirpputorien määrän lisäksi vanhojen tavaroiden verkkokauppa on kasvanut voimakkaasti muutaman viime vuoden aikana. Suosittuja sivustoja ovat muun muassa Huuto.net ja Tori.fi. Esimerkiksi Tori.fi -palvelussa julkaistiin vuonna 2012 yhteensä 1,7 miljoonaa ostetaan-, myydään- tai annetaan -ilmoitusta. Niiden kokonaisarvo oli 5,9 miljardia euroa.
Verontarkastusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Timo Puiro kertoo, että verohallinto valvoo käytetyn tavaran kauppaa olemassa olevien resurssien puitteissa.
– Verohallinto seuraa aktiivisesti uusia ilmiöitä ja esimerkiksi internet kauppapaikkoja. Sähköisen kaupan lisääntyessä ja monimuotoistuessa myös valvontaresursseja pyritään lisäämään ja kohdentamaan tarpeen mukaan eri sähköisen kaupan osa-alueille, Puiro toteaa.
Yrittäjä Pasi Nieminen kertoo, että verottaja on pyytänyt tietoja paljon kauppaa tehneestä myyjästä vain yhden kerran. Tuloverolaissa on säädetty verovapaaksi omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut luovutusvoitot, jos niiden määrä on yhteensä enintään 5 000 euroa vuodessa.
– Käytännössä tällaisen käytetyn tavaran myynnistä ei yleensä luovutusvoittoa synny, koska hankintameno on suurempi kuin myyntihinta, sanoo johtava veroasiantuntija Tero Määttä, Henkilöverotusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksiköstä.
Määttä muistuttaa, että muun omaisuuden kirpputorimyynnistä saadut luovutusvoitot ovat veronalaista tuloa, jos tällaisen omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat yli tuhat euroa. Tuloa verotetaan pääomatulon veroprosentin mukaan.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 1/2014 -lehdessä.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.