
Keskusta vastustaa ”isiosaa”
Nopeat ovat politiikan kiemurat. Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ehti tuskin untamoida Ylen Ykkösaamussa mahdollista kodinhoidontuen isäosaa, jotta isät voisivat – tai suorastaan pakotettaisiin – viettämään aikaa pienten lasten hoidossa, kun keskusta kävi siihen kiinni.
– En lämpene ajatukselle. Keskustan mielestä perheiden pitää saada itse päättää, miten ne käyttävät yhteiskunnan tukia, keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko sanoo keskustan äänenkannattajan Suomenmaan verkkosivuilla.
– Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että isien roolia lastenhoidossa pitää vahvistaa, hän lisää.
Eli vastustan, mutta kannatan silti, toisaalta…
Kodinhoidontuen leikkaus jatkaisi työuraa
Ihalaisen avauksesta kertoi ensin kokoomuksen Verkkouutiset. Ylen omat verkkosivut ei avauksesta maininnut.
Ihalainen mainitsi isäosan hallituksen kaavailemien rakenteellisten uudistusten yhteydessä. Rakenteellisten uudistusten yksi keskeinen keino olisi työurien pidentäminen. Kodinhoidontukeen puuttumisella pyrittäisiin pidentämään työuria keskeltä.
Hallitus on aiemmin kaavaillut kodinhoidontuen lyhentämistä vuodella, mikä kuitenkin lakaistiin toistaiseksi maton alle. Asia noussee syksyn mittaan uudelleen esiin rakenneuudistusten yhteydessä.
Saarikon mielestä Ihalaisen ehdotus tarkoittaa, että äidit eivät voisi käyttää isien osuutta perhevapaasta.
– Isille korvamerkitty vapaa on tietysti parempi vaihtoehto kuin tuen leikkaaminen, Saarikko toteaa lievennykseksi.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.