Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) ottaisi mallia Tanskasta, jossa kerjäämisestä voi seurata ulkomaalaiselle viiden vuoden porttikielto.

– Tilanne on pahentunut, kun kerjäläiset leviävät pääkaupunkiseudulta erilaisiin kesätapahtumiin maakuntiin. Tästä tulee pysyvä järjestelmä, jos sille ei mitään tehdä, Satonen sanoo Aamulehdelle.
Satonen ei usko, että kerjäämiskielto toteutuisi nykyhallituksen aikana. Viime vaalikaudella osa kansanedustajista katsoi, että kerjäyskielto syrjii yhtä ihmisryhmää ja on vastoin perustuslakia.

Ongelmana lain tulkinta

Suomessakin aggressiivinen kerjääminen on kielletty laissa. Lain tulkinta aiheuttaa kuitenkin poliisille jatkuvaa päänvaivaa.
Komisario Lasse Jortikka Helsingin poliisista haluaisi selvemmän lakikirjauksen.
– Jos kerjäämiseen haluttaisiin puuttua, pitäisi olla joko-tai. Välimuodot ovat niin tulkinnanvaraisia, Jortikka sanoo Aamulehdessä.
– Aggressiiviseen kerjäämiseen kuuluu, että tartutaan kiinni tai estetään liikkuminen. Sellaisesta ei kovinkaan paljon tule ilmoituksia ihmisiltä, Jortikka sanoo.
Helsingin kaupungin kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä kannattaa kerjäämisen täyskieltoa: se olisi viesti lähtömaihin, että tänne ei kannata tulla.

Veli-Pekka Leskelä