

LEHTIKUVA Kalle Parkkinen
Viikon 11/2015 luetuin
Mäntylä: Kaatunut laki olisi turvannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi
Vihreiden Emma Kari kritisoi perussuomalaisia rajuin sanoin laittomasti maassa olevien terveydenhuoltopalveluiden laajentamisesta koskevan lain kaatumisen takia. Perussuomalaisten Hanna Mäntylä ei kritiikkiä purematta niele, vaan kehottaa keskustelijoita tutustumaan tarkemmin niihin vaikutuksiin, joita laki olisi läpi mennessään aiheuttanut. Mäntylän mukaan laki olisi avannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi.
– Suosittelisin lämpimästi Emma Karille ja muillekin tutustumista aiheeseen laajemmin ja siihen mitä tämä lakiesitys olisi todellisuudessa tarkoittanut. Hän voisi aloittaa lukemalla valiokunnan lausunnon ja siihen jätetyn vastalauseen. Kyse ei todellakaan ole vain raskaana olevista naisista tai lapsista, joihin vedotaan, vaan paljon suuremmasta ja vakavammasta kokonaisuudesta, Mäntylä huomauttaa.
Uusi laki olisi Mäntylän mukaan laajentanut hoidon koskemaan muun muassa laittomasti maassa olevien syöpähoitoja. Syöpää sairastava henkilö voisi tulla maahan viisumilla, hävittää sitten paperinsa ja hakeutua sitten terveydenhuollon piiriin. Hoitojen aikana hänelle olisi käytännössä pitänyt turvata hoidon lisäksi muun muassa asuminen, toimeentulo, lääkekustannukset ja tulkkauspalvelut.
– Tämä laki olisi käytännössä turvannut laittomasti maassa oleville Euroopan laajimmat terveyspalvelut ilmaiseksi. Meillä ei ole varaa hoitaa kunnolla edes omia kansalaisia, niin kuinka rahaa löytyisi tällaiseen? Jatkossa ei tarvittaisi enää minkäänlaista maassaolon statusta, kun vaikkapa paperit kadottamalla saisi kaikki terveydenhuollon palvelut, Mäntylä kysyy.
Lakiesitys on myös ristiriidassa ulkomaalaislain suhteen. Laittomien maassa olijoiden kohdalla tavoite tulee olla joko käännytys tai virallisen statuksen saaminen mahdollisimman nopeasti. Kuinka se onnistuisi, jos näistä henkilöistä ei edes saisi ilmoittaa viranomaisille, Mäntylä kysyy.
Mäntylä painottaa, että kiireellinen hoito on jo turvattu kattavasti myös laittomille maassa olijoille. Kunnilla on myös itsenäisesti mahdollisuus tehdä halutessaan päätös laajentaa terveydenhuoltoa.
– Sen sijaan on kohtuutonta, että luodaan vetovoimatekijöitä lisäämään terveysturismia, kun jo nyt joudutaan vakavasti priorisoimaan terveydenhuollossa mitä palveluja ja hoitoja on suomalaisille varaa antaa. Ihmiset jonottavat kuukausia – jopa vuosia – saadakseen hoitoa. Käytännössä vastuu näistä henkilöistä ja päätöksistä olisi sysätty hoitohenkilöstölle, joiden oikeusturvasta ei ole puhuttu laisinkaan. Terveysturismin ongelmallisuuden vuoksi useat EU-maat ovat ryhtyneet asettamaan rajoituksia hoitoihin joita pystytään antamaan laittomasti maassa oleville.
Varapuheenjohtaja Mäntylä muistuttaa myös, että lain vaikutusarvioinnit olivat täysin puutteelliset – ne perustuivat puhtaaseen arvailuun. Lisäksi hän muistuttaa, että kun lakia valmisteltiin, oli tarjolla malli, jossa terveyspalvelujen laajentaminen olisi koskenut vain raskaana olevia ja lapsia. Tällaista mallia ei valittu, vaan terveyspalvelut haluttiin ulottaa vielä huomattavan paljon laajemmalle joukolle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Terveysturismi rassaa Ison-Britannian terveydenhuoltoa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.