Kansanedustaja Mika Niikko antoi Suomen Uutisille ennakkohaastattelun tiistaina julkaistavasta kirjastaan Niikko – Pysäyttämätön. Hän kertoo kirjassa rankasta taustastaan ja pitkästä matkastaan Korson kaduilta kohti kansanedustajan tehtävää.

Mika Niikkoa (ps.) on totuttu näkemään julkisuudessa uskonto- ja avioliittoasioiden kommentaattorina. Harvemmin on lehdistä saatu lukea siitä, mikä hänet on alun perin politiikkaan siivittänyt. Vantaalainen Niikko on toiminut pitkään syrjäytyneiden nuorten ja ruoka-apua järjestävien yhdistysten kanssa.

Päivän vieras: Riikka Purra haastettelee Mika Niikkoa uutuuskirjasta. Youtube, 19 min.

Niikko haluaa kirjassaan kertoa oman tarinansa esimerkin avulla, että vaikka asiat menisivät huonosti vuosien ajan, muutos on mahdollista.

– Pienet valinnat voivat johtaa hyviin asioihin – kuten omalla kohdallani on käynyt. Kirja on ennen kaikkea kirjoitettu sitä kohderyhmää silmällä pitäen, missä olen kaksikymmentä vuotta töitä tehnyt. Nuorten parissa – sekä ihmisten, joilla on haasteita elämässä.

Purra: Tuntuuko sinusta, että yhteiskunnan turvaverkko päästi sinut läpi?

– Ei sellaista turvaverkkoa olekaan, joka nappaisi kaikki kiinni. Ei minun ympärilläni silloin ollut turvallisia aikuisia, jotka olisivat voineet minua ohjata eteenpän. Tiedän oikein hyvin ihmisiä, jotka putoavat kaikkien verkkojen läpi. Nuorena alkaa kierre, ja sitten ihmiset syrjäytyvät loppuiäksi. Minulla on paljon ystäviä, oman ikäisiäni, jotka ovat edelleen samassa tilanteessa kuin missä itse olin nuorena. Ikävä kyllä.

Niikko uskoo, että kirjan avoimuus yllättää monet. Tällä on toki kääntöpuolensa.

– Avoimuus on riski tulla lyödyksi ja väärin ymmärretyksi haavoitetuksi, varsinkin poliitikolle.

Sinulla on kokemusta syrjäytymisestä. Sekä itse syrjäytyneenä että ihmisiä syrjäytymisestä nostavana. Mitä mieltä olet politiikasta, jolla tähän pyritään vaikuttamaan?

– Pidän poliittista keskustelua teennäisenä. Eduskunnassa luvataan maat ja taivaat. Mutta kun kamerat ovat sammuneet, toimitaan toisin. PS osoitti 2015-2017 hallituksessa olleessaan rahaa ruoka-apuun, mutta heti kun kautemme hallituksessa päättyi, apu lopetettiin. Peli on hyvin kaksinaamaista.

Entä viime kesän tapahtumat, joiden seurauksena eduskuntaryhmä hajosi. Jäikö jotain hampaankoloon?

– Eniten minua viime kesän tapahtumissa kosketti se, kuinka syvästi petyin ihmisiin. Olen luonteeltani sellainen, että luotan ihmisiin. Jos jotain sovitaan, niin ainakin omalta osaltani pidän kiinni lupauksista. Olin tottunut luottamaan silloiseen puheenjohtaja Soiniin ja muihinkin kärjessä kulkeviin poliitikkoihin. Kun tehtiin tällainen mittava petos, jossa ihmiset jaettiin vuohiin ja lampaisiin, ja alettiin valmistelemaan puolueen hajottamista, niin kyllähän se koski sydämeen. Hylkäämisen kokemus oli samanlainen kuin nuoruudessakin.

Kirjassa on laaja osuus kesän 2017 tapahtumista. Niikko kuvailee, kuinka ”me teemme”-henki vaihtui Soinin ”minä teen”-linjaksi.

Miten jaksat politiikan ulkokultaisuutta ja petoksellisuutta?

– Täytyy ajaa omia asioita. Voimaa antaa oma perhe. Minulla on kolme pientä lasta. He soittivat juuri äsken ja kysyivät, että mitä ihmettä teen töissä kun minun pitäisi olla vapaalla.

SUOMEN UUTISET