78-vuotias Olga Semi on tehnyt koko ikänsä vapaaehtoistyötä tavalla tai toisella. Hän sanoo, että auttamiseen tarvitaan vain iloinen mieli ja oikeanlainen motivaatio.
Helsingin Kampin palvelukeskuksen kahvion pöydässä istuu iäkkäämpien herrasmiesten porukka. Niin kuin jokainen arkiaamu, he kokoontuvat siihen juttelemaan maailman menosta. Yksi heistä on Esa Asikainen, 74.
– Ystäviä on hyvä hankkia tavalla tai toisella. Täällä voi purkaa omia tuntojaan ja kuunnella muita. Meillä on erilaisia koulutustaustoja ja elämänsivistystä vuosien varrelta, joten juttua riittää.
Esa on käynyt palvelukeskuksen asiakkaana viisi vuotta. Yksinäinen hän ei ole, koska on lapsia, lapsenlapsia ja naisystävä, mutta joillekin palvelukeskus voi olla ainoa paikka jutella muiden ihmisten kanssa.
– Tänne tullaan hakemaan vuorovaikutusta. Niille, joilla ei ole perhettä, tämä paikka on erityisen tärkeä. Henkireikä.
Omasta jaksamisesta pitää olla tarkka
Olga Semi, 78, on tehnyt vapaaehtoistyötä Kampin palvelukeskuksessa kymmenen vuotta.
– Kun jäin eläkkeelle, harrastin paljon liikuntaa. Kävin kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja kävelin päivittäin.
Olga kävi palvelukeskuksessa ensin vain asiakkaana, tanssimassa ja luennoilla.
– Jäin nuorena orvoksi, ja osittain siksi olen aina halunnut auttaa muita. Vanhustyö on itselleni mieluinen tapa.
Olga on tehnyt lähes aina jotain vapaaehtoistyötä, kuten askartelua järjestöille, myyjäisiin osallistumista ja vanhusten ulkoiluttamista. Silloin hän ei tehnyt vapaaehtoistyötä, kun tuli ero ja hän halusi maksaa miehensä ulos asunnosta. Olga teki kahta palkkatyötä, eivätkä voimavarat riittäneet muuhun.
– Pitää olla tarkka siitä, kuinka paljon itse jaksaa. Raja on vedettävä johonkin.
Kukaan ei sano hyvää yötä
Vanhusten yksinäisyyttä on kuvailtu niin vaaralliseksi, että se voi johtaa jopa kuolemaan. Yksinäisyys on myös valitettavan yleistä Suomessa: Vanhustyön keskusliiton mukaan kolmannes 75 vuotta täyttäneistä kokee elämänsä yksinäiseksi. Näistä tapauksista riittää tarinoita.
– Eräs iäkäs nainen meni joka aamu ja ilta ensimmäisenä kauppaan, mutta hän ei ikinä ostanut mitään. Kerran myyjä kysyi, että onko joku tuote mitä meiltä ei löydy. Vanhus vastasi, että ei hän sen takia käy kaupassa, vaan siksi, koska kukaan muu ei muuten sanoisi hänelle hyvää yötä, Olga sanoo ja jatkaa:
– Joillekin hymy voi olla ainoa ystävällinen ele koko päivän aikana. Olenkin sitä mieltä, että iloinen mieli on tärkeintä.
Esa on sitä mieltä, että tärkeintä on, ettei jää kotiin makaamaan.
– Itse en jää kotiin tuijottamaan itseäni ja miettimään, olenko yksinäinen vai en. Pitää vain lähteä ulos ihmisten ilmoille.
“Haluan tuoda iloa ihmisille”
Vapaaehtoistyö on oman aikansa lahjoittamista. Toisin kun hyväntekeväisyys, joka tarkoittaa rahan lahjoittamista. Olgan mielestä auttaminen perustuu tunnetilan välittämiseen.
– Haluan olla hyvällä tuulella ja tuoda sitä kautta iloa toisille.
Vapaaehtoistyön tekemiseen ei siis tarvita isoa tukkua rahaa, eikä siihen myöskään tarvitse käyttää kaikkea aikaansa. Olga työskentelee palvelukeskuksessa kaksi kertaa viikossa.
– Työvuoroissa ollaan puoli yhdestätoista kahteen tai puoli kymmenestä puoli kolmeen. Työnkuvaan kuuluu jakaa ruokaa niille, jotka eivät itse pysty kantamaan tarjotinta pöytään, Olga kertoo.
Työpäivän jälkeen rauhallinen olo
Palvelukeskuksen kahviossa työntekijät tarjoilevat kahvia.
– Saan asiakkailta paljon enemmän, kun pystyn itse ikinä antamaan. Kun menen illalla töiden jälkeen kotiin, olo on hyvä ja rauhallinen.
Kampin palvelukeskuksessa hyvä niin sanotusti kiertää: Olga kaataa 70 sentin kahvin Esalle, ja Esa taas kuuntelee muita palvelukeskuksen asiakkaita.
– Eikä ole väliä, vaikka ne samat tarinat kuulee täällä moneen kertaan. Ihminen tarvitsee kuuntelijan.
Anna aikaasi
Turvapaikanhakijoille tulvii tukea, mutta kuka auttaisi suomalaisia nuoria, vanhuksia, lapsiperheitä tai syrjäytyneitä?
Vapaaehtoistyö sopii kaikenikäisille, sillä erilaisia tapoja on paljon. Oman paikkakuntansa tarjontaan kannattaa tutustua. Sen jälkeen on hyvä miettiä, mikä vapaaehtoistyö olisi lähellä omia kiinnostuksen kohteita.
Esimerkkejä vapaaehtoistyöstä: Apua vanhusten yksinäisyyteen – Oleystava.fi, Tukihenkilö nuorelle – mll.fi ja Kriisipuhelinpäivystys – mielenterveysseura.fi. Lisätietoa: suurellasydamella.fi.