KOMMENTTI| Kaliforniassa asuva 65-vuotias Ernest Foss selvisi kahdesta syövästä, mutta menetti niiden jäljiltä liikuntakykynsä. Foss jää Kaliforniassa riehuvan massiivisen metsäpalon uhriksi. Asiasta kertovat Sky News ja Inside Edition.

Sacramenton pohjoispuolella riehuva valtava Camp Fireksi kutsuttu metsäpalo on vaatinut jo 74 uhria. Yli tuhat ihmistä on kateissa. Saman päivänä syttynyt Woolsey Fire surmaa kolme ihmistä ja polttanut valtavan alueen tuhkaksi. Viiden Helsingin kokoinen alue palaa.

Liekkeihin jäävät ihmisten lisäksi kotieläimet. Osa pääsee pätsiltä turvaan, osa ei. Kuvat kasvonsa tai tassunsa polttaneista kissoista ja koirista ovat sydäntäsärkeviä.

Palo yritetään saada hallintaan.

Trump kommentoi, syyttäen ongelmasta metsien huonoa hoitoa.

Sikäläisen median liberaali puoli tarttuu Trumpin käyttämän ”rake”-sanan yhteen merkitykseen ja aloittaa vitsikampanjan. Suomi ja presidentti Sauli Niinistö vedetään mukaan. Suvaitsevainen nokkelisto vitsailee sydämensä kyllyydestä, sillä onhan se nyt hassua, että Trump on noin pässi. Nythän se tuli todistettua, eikö?

Luotettavana mediana itseään markkinoiva Yleisradio ei malta olla liittymättä ivaajiin. Se koostaa sunnuntain pääuutisekseen verkkoon jutun otsikolla: ”Trumpin lausahdus metsän haravoinnista sytytti Twitterin liekkeihin, #RakeNews vetää vitsailijoita puoleensa”.

Sanan ”liekkeihin” käyttö on tuskin vahinko. 4000 sharettaa.

Yle liittää vitsijuttuunsa myös tuntemattoman Twitter-käyttäjän tekemän kuvamanipulaation Sauli Niinistöstä ja Donald Trumpista. Sepitteellisen materiaalin käyttö on yleisradioyhtiölle erikoinen ratkaisu. Yle syytti äsken Valkoista taloa peukaloidun videon levittämisestä, ilmeisesti perusteetta.

Kuluu muutama hetki.

Joukko suomalaisia asiantuntijoita astuu mediassa esiin, ja toteaa Trumpin ajatuksen ja termin olleen aivan oikea. Uusi Suomi on ensimmäisten joukossa korjaamassa vääriä käsityksiä: ”Suomalaisten naureskelu Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille perustuu hyvin ilmeiseen käännöserheeseen ja virheelliseen tulkintaan hänen puheistaan.”

Uuden Suomen jutun nähtyään Yle alkaa vetää häntää koipiensa väliin.

Ikävä maku jää suuhun.

Poliittinen lokakampanja

RakeNews-juttu ei ole totuudenmukaista eikä monipuolista tiedonvälitystä, ja se sekoittaa tosiasioita sepiteelliseen aineistoon vielä pahemmin kuin täyskahjo Yle-uutinen koulutetuista taisteluhirvistä.

Rakenews rikkoo räikeästi suurta osaa Ylen omista eettisistä ohjeista. Se lokaa tasavallan presidenttiä sekä Yhdysvaltojen presidenttiä. Mikä viheliäisintä, RakeNews tekee vitsin tulipalosta, jolla on yhtä paljon uhreja kuin Breivikillä. Vitsi on tehty poliittisten syiden vuoksi.

Ylellä, joka välittää luotettavaa ja harkittua tietoa, voi olla Suomelle arvoa.

Ylellä, joka levittää tahallista valhetta vaikuttaakseen ihmisten tunnetiloihin, ei ole Suomelle arvoa.

Lopuksi

Mistä Kalifornian metsäpalot johtuivat? Vaikeaa sanoa. Jenkkien liberaalileirin lehdillä (mm. New York Times, Buzzfeed, Huffington Post, Washington Post, Slate, CNN) on niin kova kiire vyöryttää asia lempivihollistensa syyksi, että älyllinen analyysi jää tekemättä. Lehdet suoltavat nopeassa tahdissa valtavan määrän kirjoituksia, joiden pointtina on osoittaa, että Trump on idiootti, ja että tulipalot johtuvat ilmastonmuutoksesta.

Ja niin jää julkisuudessa käymättä rauhallinen, tasapuolinen arviointi siitä, onko Kalifornian liberaali hyvis-osavaltio todellakin jättänyt metsänsä hoitamatta, edistäen tällä tavoin suuronnettomuutta.

MATIAS TURKKILA