
LEHTIKUVA
Perussuomalaiset rökitti hallitusta
Eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Jari Lindström johti ensimmäistä kertaa perussuomalaisten hyökkäystä hallitusta vastaan hallituksen talouspoliittisen selonteon yhteydessä keskiviikkona. Ensimmäinen kamppailu onnistui mainiosti.
Kun väittelyssä kokoomuksen Jyrki Katainen joutui perustelemaan, kuinka hallitus ei hänen mukaansa voi kiihdyttää talouskasvua ilman leikkauksia, Lindström esitti vaihtoehtobudjettiin perustuvia lukuisia keinoja, joiden kautta kasvu ja luottamus vahvistuvat.
Katainen kehui ensin Lindströmin esityksiä talouden saamisesta nousuun. Hän totesi päämäärästä oltavan samaa mieltä.
– Ihanteellisessa tilanteessa voitaisiin elvyttää ja saada talous kasvamaan. Mutta vaikeassa tilanteessa näin ei voi tehdä. Täytyy tehdä ikäviäkin päätöksiä, koska muuten menetettäisiin markkinoiden luottamus, Katainen selitti ja pyysi perussuomalaisia täsmentämään reseptiään.
Lindström kiitti Kataista kehuista ja onnitteluista ja selvitti, mikä on perussuomalaisten linja.
– Sanotte, että ette usko aktiiviseen kasvupolitiikkaan. Siinä on olennainen ero, Lindström totesi.
Kansallinen etu edellä
Lindström kertoi perussuomalaisten rakennepaketista, joka tähtää täyskäännökseen energia- ja eurooppapolitiikassa, kansallisen edun puolustamiseen ja yrittäjyyden kannustamiseen.
Energiapolitiikassa puolue vaatii yrityksille haitallisten veronkorotusten perumista ja kotimaisen energian, kuten turpeen tukien palauttamista ympäristöverojen koventamista edeltäneelle tasolle, jolloin energiassa liikkuvat miljardit saadaan pysymään Suomessa. Suomi käyttää nyt tuontienergiaan, kuten öljyyn ja kivihiileen viisi miljardia euroa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Kivihiilen käyttö on kasvanut samalla, kun turpeen käyttöä ajetaan alas.
– Eurooppapolitiikan täyskäännös taas tarkoittaa, että työllisyyttä ja yrittäjyyttä puolustetaan. Emme aiheuta itse itsellemme ongelmia, Lindström linjasi.
Katainen kysyi tässä vaiheessa:
– Oletteko tosissanne? Että kolmen miljardin sopeutusvara täyttyisi eurooppa- ja energiapolitiikan täyskäännöksellä ja yrittäjyyden tukemisella? Minä en usko siihen, enkä usko että kukaan muukaan uskoo, hän yritti.
Yhteistä säveltä velan sopeuttamisesta
Lindström vastasi, ettei hän usko kolmen miljardin vajeen lähtevän silmänräpäyksessä. Päinvastoin vajeen kurominen täytyy tehdä ohuessa talouskasvussa hyvin järkevästi. Hän kannattaa sopeuttamisen jaksottamista niin, ettei noin suuri leikkaus tulisi yhdellä kerralla.
Katainen kiitti Lindströmiä tästä linjauksesta ja sanoi hallituksen pyytävän asiantuntijoilta lausunnot asiasta ja tekee päätökset kehysriihessä. Myös Jutta Urpilainen kiitti Lindströmiä selvästä linjauksesta: että puolue on valmis tasapainottamaan velkaantumisen ja jaksottamaan sopeutustoimet. Jäi vaikutelma, että myös vastapuoli piti Lindströmin esiintymistä vakuuttavana.
Urpilainen: Keskustan malli on unelmahöttöä
Keskusta sen sijaan juuttui ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen johdolla tivaamaan hallitukselta, onko se luopunut viimeisestä lupauksestaan eli velkaanumisen pysäyttämisestä vuoteen 2015 mennessä.
Hallitus hakkasi keskustan mallia ontoksi: keskusta moittii hallitusta velkaantumisen vakauttamisen lykkäämisestä, mutta esittää itse miljardiluokan menonlisäyksiä.
– Tämä kuulostaa unelmahötöltä, Urpilainen napautti.
Mauri Pekkarinen totesi omana kantanaan, ettei hallituksen kannata tehdä yhtenä vuotena kolmen miljardin lisäsopeutusta, kun ennestään on sovittu jo miljardista, eli sopeutus kasvaisi jo neljään miljardiin. Katainen kiitti Pekkarisen arviosta, mutta jäi kaipaamaan keskustan ryhmän kantaa.
Kuntasotesotku?
Keskustelussa sivuttiin myös kunta- ja sote-uudistuksia, joista perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä kysyi, onko hallituksella rohkeutta ja nöyryyttä myöntää uudistusten menneen pieleen ja luovuttaa pelin, jolloin suunnitelmat voitaisiin aloittaa puhtaalta pöydältä. Myös Reijo Tossavainen otti esiin sote-uudistuksen ja puolueen peruskunta-piirikuntamallin, jossa piirikunnissa hoidettaisiin vain suurta väestöpohjaa vaativat tehtävät.
– Se on selkeä malli. Keskustan kotikunta-maakuntamalli on hyvin samanlainen. Tiedämme myös, että kokoomuksen edustajista vähintään kolmasosa kannattaa samantapaista mallia. Miksi ei hallitus luovuta nyt? Miksi pitäisi odottaa seuraaviin vaaleihin asti? Tossavainen kysyi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.