
Lakivaliokunta puoltaa etäyhteyksiä oikeudenkäynneissä: ”Jatkossa vaikeampaa pakoilla”
Lakiuudistuksella on tarkoitus tehdä oikeudenkäyntien järjestämisestä joustavampaa ja vähentää niiden viivästymistä.
PS ARKISTO
Oikeudenkäyntimenettelyä koskevaan lainsäädäntöön ehdotetaan uudistusta. Pienten riita-asioiden menettely olisi käräjäoikeudessa sovellettava yksinkertaistettu oikeudenkäyntimenettely, jossa asianosaisen oikeudenkäyntikuluriski olisi matala. Työryhmän esitys uudesta pienten riita-asioiden menettelystä on nyt lausuntokierroksella.
Menettelyä sovellettaisiin asuinhuoneiston vuokrasuhteeseen perustuvissa riitaisissa asioissa, jotka koskevat enintään 10 000 euroa tai joissa kysymys ei ole rahasta vaan esimerkiksi häädöstä. Lisäksi edellytettäisiin, että asia ei olisi laaja tai vaikea, kerrotaan oikeusministeriön tiedotteessa.
Pienten riita-asioiden menettelyn tarkoituksena olisi parantaa oikeuden saatavuutta. Oikeudenkäyntikulut saattavat nykyään etenkin pienemmissä asioissa olla korkeita suhteessa riidan kohteen arvoon. Pienten riita-asioiden menettelyssä määrää, jolla jutun hävinnyt voidaan velvoittaa korvaamaan voittajan oikeudenkäyntikuluja, olisi kuitenkin voimakkaasti rajoitettu. Lisäksi oman asian ajaminen ilman juristin apua olisi nykyistä helpompaa.
Melkein jokaisessa EU-maassa on erityinen oikeudenkäyntimenettely pienimmille riidoille.
– Tämä hanke on tärkeä osa kokonaisuutta, jolla hallitus parantaa kansalaisten oikeuksiin pääsyä. Pienten riita-asioiden menettelyä sovelletaan aluksi vain rajattuun asiamäärään. Ehdotus on kuitenkin laadittu niin, että menettely on myöhemmin laajennettavissa muihinkin pienempiin riitoihin, oikeusministeri Leena Meri sanoo.
Uudistus on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lakiuudistuksella on tarkoitus tehdä oikeudenkäyntien järjestämisestä joustavampaa ja vähentää niiden viivästymistä.
Oikeusministeri Leena Meri muistuttaa, että sillä on suuri merkitys, kuka ja ketkä tekevät päätökset rahankäytöstä hyvinvointialueilla. Esimerkiksi hoitoalan työtehtäviin hyvinkin olisi mahdollista saada suomen- ja ruotsinkielentaitoisia hoitajia. - Ihmiset haluavat päästä töihin. Heille pitää vain maksaa kunnon palkka, niin kyllä me saamme porukkaa myös hoitoalan töihin.
Eduskunnan lakivaliokunta esittää kansalaisaloitteen hyväksymistä. Perussuomalaisen oikeusministeri Leena Meren mukaan asiasta tarvitaan hallituksen yksimielinen päätös.
Oikeusministeriö on käynnistänyt selvityshankkeen sähkölinjojen lunastuksissa määrättävistä korvauksista. Hankkeessa tarkastellaan sekä metsäalueista maksettavia korvauksia että lunastuksen perusteena olevan hankkeen tuottaman hyödyn huomioon ottamista. Oikeusministeri Leena Meri on tyytyväinen hankkeen käsittelyn käynnistymisestä, jota jo useampi edeltävä hallitus on turhaan yrittänyt.
Viikon suosituimmat
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Lue lisää
Lue lisää