
Lakivaliokunta puoltaa etäyhteyksiä oikeudenkäynneissä: ”Jatkossa vaikeampaa pakoilla”
Lakiuudistuksella on tarkoitus tehdä oikeudenkäyntien järjestämisestä joustavampaa ja vähentää niiden viivästymistä.
PS ARKISTO
Oikeudenkäyntimenettelyä koskevaan lainsäädäntöön ehdotetaan uudistusta. Pienten riita-asioiden menettely olisi käräjäoikeudessa sovellettava yksinkertaistettu oikeudenkäyntimenettely, jossa asianosaisen oikeudenkäyntikuluriski olisi matala. Työryhmän esitys uudesta pienten riita-asioiden menettelystä on nyt lausuntokierroksella.
Menettelyä sovellettaisiin asuinhuoneiston vuokrasuhteeseen perustuvissa riitaisissa asioissa, jotka koskevat enintään 10 000 euroa tai joissa kysymys ei ole rahasta vaan esimerkiksi häädöstä. Lisäksi edellytettäisiin, että asia ei olisi laaja tai vaikea, kerrotaan oikeusministeriön tiedotteessa.
Pienten riita-asioiden menettelyn tarkoituksena olisi parantaa oikeuden saatavuutta. Oikeudenkäyntikulut saattavat nykyään etenkin pienemmissä asioissa olla korkeita suhteessa riidan kohteen arvoon. Pienten riita-asioiden menettelyssä määrää, jolla jutun hävinnyt voidaan velvoittaa korvaamaan voittajan oikeudenkäyntikuluja, olisi kuitenkin voimakkaasti rajoitettu. Lisäksi oman asian ajaminen ilman juristin apua olisi nykyistä helpompaa.
Melkein jokaisessa EU-maassa on erityinen oikeudenkäyntimenettely pienimmille riidoille.
– Tämä hanke on tärkeä osa kokonaisuutta, jolla hallitus parantaa kansalaisten oikeuksiin pääsyä. Pienten riita-asioiden menettelyä sovelletaan aluksi vain rajattuun asiamäärään. Ehdotus on kuitenkin laadittu niin, että menettely on myöhemmin laajennettavissa muihinkin pienempiin riitoihin, oikeusministeri Leena Meri sanoo.
Uudistus on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lakiuudistuksella on tarkoitus tehdä oikeudenkäyntien järjestämisestä joustavampaa ja vähentää niiden viivästymistä.
Oikeusministeri Leena Meri muistuttaa, että sillä on suuri merkitys, kuka ja ketkä tekevät päätökset rahankäytöstä hyvinvointialueilla. Esimerkiksi hoitoalan työtehtäviin hyvinkin olisi mahdollista saada suomen- ja ruotsinkielentaitoisia hoitajia. - Ihmiset haluavat päästä töihin. Heille pitää vain maksaa kunnon palkka, niin kyllä me saamme porukkaa myös hoitoalan töihin.
Eduskunnan lakivaliokunta esittää kansalaisaloitteen hyväksymistä. Perussuomalaisen oikeusministeri Leena Meren mukaan asiasta tarvitaan hallituksen yksimielinen päätös.
Oikeusministeriö on käynnistänyt selvityshankkeen sähkölinjojen lunastuksissa määrättävistä korvauksista. Hankkeessa tarkastellaan sekä metsäalueista maksettavia korvauksia että lunastuksen perusteena olevan hankkeen tuottaman hyödyn huomioon ottamista. Oikeusministeri Leena Meri on tyytyväinen hankkeen käsittelyn käynnistymisestä, jota jo useampi edeltävä hallitus on turhaan yrittänyt.
Viikon suosituimmat
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Lue lisää
Lue lisää