Polttoainevarkaudet ovat vuodesta toiseen pysyvä riesa maatiloilla ja työmailla. Varkaiden toiminta on usein ammattimaista, ja poliisilla on hyvin rajalliset resurssit tutkia näitä rikoksia. Pohjalaisisäntä vetoaakin ihmisiin, jotta nämä jättäisivät varastetun tavaran ostamatta, jolloin varkailta katoaisivat markkinat. Varastetun polttoaineen ostajalla voi olla myös edessään kallis remontti.

Kurikkalainen Risto Talvitie koki viime syksynä ikävän yllätyksen mennessään tankkaamaan traktoriaan: varkaat olivat syysyön pimeydessä vierailleet hänen farmitankillaan ja vieneet yli tuhat litraa polttoöljyä. Rahallinen menetys oli lähes tuhat euroa.

Keikan oli pakko olla etukäteen suunniteltu, sillä tuollaisen määrän varastaminen vaatii isohkon pakettiauton, pumpun ja tynnyreitä. Talvitie kertoo, että polttoainevarkauksia on tapahtunut lähiseuduilla enemmänkin.

Varkauden huomattuaan Talvitie tavoitteli poliisia puhelimitse, mutta rikosilmoituksen tekeminen puhelimitse ei onnistunut. Niinpä hän teki rikosilmoituksen netissä. Nopeaa reagointia on poliisilta turha odottaa.

– Ruudulla luki, että ilmoitus käsitellään kahden viikon sisällä, Talvitie kertoo Suomen Uutisille.

Löpö sopii moneen käyttöön

Varastettua polttoöljyä voidaan käyttää maatilan koneiden lisäksi kaikissa dieselkäyttöisissä ajoneuvoissa tai vaikkapa omakotitalon öljylämmityskattilassa. Kevyemmin verotettua moottoripolttoöljyä eli löpöä saa lain mukaan käyttää vain maataloustraktoreissa ja työkoneissa, mutta moni laittaa sitä myös dieselautonsa tankkiin. Kiinnijäämisriski on olematon, vaikka löpö voidaan ratsiassa tunnistaa punaisesta väriaineesta.

Rahallisen menetyksen lisäksi polttoainevarkaudet aiheuttavat viljelijöille käytännön riesaa. Talvitie päätti olla ostamatta lisää polttoöljyä farmitankkiin, koska sitä ei voi olla koko ajan vahtaamassa. Talven ajan hän käy tankkaamassa traktorinsa huoltoasemalla. Seurauksena on turhaa ajoa ja kalliimpi hinta kuin jos ostaisi isomman erän kerralla tilatankkiin.

Varkailta vietävä markkinat

Risto Talvitie ennustelee, että polttoainevarkauksia tulee tapahtumaan aina vain enemmän, mitä huonommiksi ajat menevät taloudellisesti. Hän vetoaakin ihmisiin, jotta nämä jättäisivät houkutuksista huolimatta varastetun tavaran ostamatta ja ilmoittaisivat aina poliisille, kun heille tarjotaan epäilyttävän halpaa tavaraa.

Varkaudet vähenevät, jos varastetulle tavaralle ei ole enää markkinoita, Talvitie arvelee. Hän vaatii myös, että maksimirangaistuksia varastetun tavaran hallussapidosta tai käytöstä on kovennettava, jotta kynnys sekaantua moiseen nousisi.

– Pakkohan jotakin on tehtävä, kun poliiseilla ei ole resursseja ja rikollisuus rehottaa, Talvitie sanoo. Tai sitten on saatava niitä resursseja.

Halpa voi tulla todella kalliiksi

Jotkut jatkuviin polttoainevarkauksiin kyllästyneet viljelijät ovat ryhtyneet jekuttamaan varkaita omilla tavoillaan. Joku on saattanut esimerkiksi sekoittaa varkaiden syötiksi jättämäänsä löpöön AIV-happoa.

AIV-hapolla terästettyä löpöä ei minkään ajoneuvon polttoainejärjestelmä kestä, joten tiedossa on hyvin kallis remontti, jos sellaista erehtyy laittamaan autoonsa tai traktoriinsa. Talvitie kehottaakin varastetun polttoaineen ostamista harkitsevia miettimään vielä kerran.

– Halpa voi tulla todella kalliiksi, Talvitie sanoo.

Poliisille voi jättää rikoksiin liittyviä vihjeitä useilla eri tavoilla. Yleisiä tapoja antaa vihjeitä ovat nettivinkki ja eri poliisilaitosten vihjepuhelimet ja vihjesähköpostit, joista löydät luettelon poliisin sivuilta.

SUOMEN UUTISET