Ruotsin ympäristöpuolue vihreät on katoamassa maan poliittiselta kartalta mutta toimittajista suuri osa vihertää perinteisen rankasti.

Tuoreimman puolueiden kannatusmittauksen mukaan vihreitä äänestäisi Ruotsissa nyt 3,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun valtiopäivävaalien äänikynnys on 4,0 prosenttia. Mutta ei hätää, jos demokraattinen valta katoaa niin mediavalta säilyy. Göteborgin yliopiston JMG-laitoksen vuodenvaihteessa 2011-2012 tekemän tutkimuksen mukaan toimittajat edustavat Ruotsin kansaa sangen ohuesti.

Yleisradion toimittajista vihreiden kannalla oli 54 prosenttia. Valtion television toimittajilla luku oli 52 prosenttia. Huomattavaa on, että ”punavihreän kuplan” (sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja vihreät) yhteinen kannatus julkisen palvelun mediassa oli yli 80 prosenttia.

Kaupallisen radion ja television toimittajista vihreisiin päin oli kallellaan 45 prosenttia toimituksellisesta henkilökunnasta. Valtakunnallisten sanomalehtien ja iltapäivälehtien journalisteista ympäristöhenkisiä oli 40 prosenttia. Urheilu- ja rikostoimittajat olivat kaikkein nyrpeimpiä ympäristöaatteelle, kolmannes koko porukasta noin suurinpiirtein oli vihreällä linjalla.

Kysely lähetettiin 2 500 toimittajalle koko valtakunnassa ja noin 60 prosenttia heistä vastasi.