

Kuvan lähde: SVT Nyheter
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson luo uutta kansankodin mallia: maassa maan tavalla tai maasta ulos
Ruotsista pitää tehdä nykyaikainen kansankoti kymmenessä vuodessa – parhaat osat menneestä ja tulevasta. Se tarkoittaa Ruotsia, jossa rikollisuuden niskat on taitettu ja maahanmuutto on saatu kuriin. Se tarkoittaa Ruotsia, jossa ensin hoidetaan omat velvollisuudet ja vasta sitten kysytään omien etujen perään. Näin linjasi Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Ruotsin yleisradioyhtiön ohjelmasarjassa ”Puhe kansakunnalle – minun Ruotsini 2028”.
Ohjelmasarjan idea on siinä, että kukin puoluejohtaja saa näin ennen valtiopäivävaaleja puhua katsojakunnalle televisiossa 15 minuuttia suoraan sydämestä. Ilman, että kukaan katkoo puhetta ja sotkee poliitikon ajatuksenjuoksua.
Åkessonin puhe kiertyi paljon turvallisuuden ympärille. Hän haluaa saada aikaan Ruotsin, jossa rikolliset istuvat linnassa, sairaat saavat tarvitsemansa hoidon ja kansalaiset huolehtivat työtä tekemällä omalta osaltaan hyvinvointiyhteiskunnasta.
– Näin ei ole asian laita tänään, sanoo Åkesson ja jatkaa:
– Ruotsi on hajoamassa palasiksi ja syynä on vuosikymmeniä jatkunut vastuuton politiikka, joka on repinyt suuria aukkoja maamme hyvinvointiin.
Lähiöt takaisin ruotsalaisille
Åkesson kutsuu visiotaan ”nykyaikaiseksi kansankodiksi”. Ihmisten vieraantuminen yhteiskunnasta ja kansanryhmien eriytyminen toisistaan ovat hänen maassaan historiaa.
– Näen silmissäni Ruotsin, jossa olemme toisiamme kädestä pitäen ottaneet takaisin rikollisille ja uskonnollisille ääriliikkeille menetetyt lähiöt. Kymmenessä vuodessa olemme voittaneet taistelun järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, hän unelmoi.
Åkesson sanoo haluavansa demokraattisen valtion, jossa vallitsee tasa-arvo ja ymmärrys yhteisestä hyvästä. Maahanmuutto on edelleen mahdollista, mutta sen täytyy olla huomattavasti paremmin säänneltyä kuin tänä päivänä.
Samat säännöt kaikille
Hänen mukaansa jokaisen, joka etsii tulevaisuuttaan Ruotsista, pitää opetella maan kieli, kunnioittaa yhteiskunnan sääntöjä ja pitää huolta omasta toimeentulostaan. Jos nämä yhteiset pelisäännöt eivät sovi, voi etsiä sijaansa jostain muualta, painottaa ruotsidemokraattien puheenjohtaja.
Åkessonin Ruotsissa jokaiselle on taattu huolenpito ja hoito sukupuolesta, asuinpaikasta tai tuloista riippumatta. Hän sanoo haluavansa tehdä hoitotyöstä toiveammatin, jossa työehdot ovat kilpailukykyiset ja työkavereita on riittävästi.
– Jakolinja maassamme kulkee rakentavan ja rikkovan väestönosan välillä. Heidän välillään, jotka rakentavat autoja ja jotka niitä kaduilla polttavat, määrittelee ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.
Kyse on puolueen uskottavuudesta
Puhetta arvioitiin tuoreeltaan eri tiedotusvälineissä ja muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiön analyysissä Åkessonin nähtiin nyt tavoittelevan selvästi laajempaa äänestäjäjoukkoa kuin aikaisemmissa vaaleissa. Vaalien tärkeimmiksi kysymyksiksi ovat nousevassa maahanmuutto sekä rikollisuus ja ne ovat ruotsidemokraattien epistolan ydinaluetta.
Nyt kuitenkin Åkessonin nähtiin puheessaan ojentavan kätensä myös maahanmuuttajataustaisille äänestäjille. Kaikilla, jotka hyväksyvät yhteiset pelisäännöt ja elättävät itse itsensä, on etuoikeus asua Ruotsissa.
Silloin kun tavoitellaan laajempia äänestäjäjoukkoja keskeistä on puolueen uskottavuus. Kommenttien mukaan juuri siinä Åkesson on tehnyt mahtityön: ruotsidemokraatit alkaa olla puolue muiden joukossa. Enää ei tarvitse salailla tai hävetä, jos ilmoittaa äänestävänsä ruotsidemokraatteja.
Puheenjohtaja Åkessonissa nähtiin myös romantikon piirteitä, kun hän hamuaa takaisin kadonneeksi kuvaamaansa turvallisuuden ja onnen aikaa. Kansankoti tuo monen ruotsalaisäänestäjän mieleen sosialidemokraatit sekä hyvinvointivaltion rakentamisen toisen maailmansodan jälkeen.
Ruotsidemokraatit haluavat nyt ilmiselvästi kaapata itselleen kansankoti-käsitteen. He ovat valmiita pystyttämään sen uudelleen, entistä ehompana. Ja uusi kansankoti on avoin kaikille, jotka ovat valmiit tekemään sen eteen oman osansa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruotsin valtiopäivävaalit maahanmuuttajat Jimmie Åkesson Sisäinen turvallisuus Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.