Ruotsista pitää tehdä nykyaikainen kansankoti kymmenessä vuodessa – parhaat osat menneestä ja tulevasta. Se tarkoittaa Ruotsia, jossa rikollisuuden niskat on taitettu ja maahanmuutto on saatu kuriin. Se tarkoittaa Ruotsia, jossa ensin hoidetaan omat velvollisuudet ja vasta sitten kysytään omien etujen perään. Näin linjasi Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Ruotsin yleisradioyhtiön ohjelmasarjassa ”Puhe kansakunnalle – minun Ruotsini 2028”.


Ohjelmasarjan idea on siinä, että kukin puoluejohtaja saa näin ennen valtiopäivävaaleja puhua katsojakunnalle televisiossa 15 minuuttia suoraan sydämestä. Ilman, että kukaan katkoo puhetta ja sotkee poliitikon ajatuksenjuoksua.

Åkessonin puhe kiertyi paljon turvallisuuden ympärille. Hän haluaa saada aikaan Ruotsin, jossa rikolliset istuvat linnassa, sairaat saavat tarvitsemansa hoidon ja kansalaiset huolehtivat työtä tekemällä omalta osaltaan hyvinvointiyhteiskunnasta.

– Näin ei ole asian laita tänään, sanoo Åkesson ja jatkaa:

– Ruotsi on hajoamassa palasiksi ja syynä on vuosikymmeniä jatkunut vastuuton politiikka, joka on repinyt suuria aukkoja maamme hyvinvointiin.

Lähiöt takaisin ruotsalaisille

Åkesson kutsuu visiotaan ”nykyaikaiseksi kansankodiksi”. Ihmisten vieraantuminen yhteiskunnasta ja kansanryhmien eriytyminen toisistaan ovat hänen maassaan historiaa.

– Näen silmissäni Ruotsin, jossa olemme toisiamme kädestä pitäen ottaneet takaisin rikollisille ja uskonnollisille ääriliikkeille menetetyt lähiöt. Kymmenessä vuodessa olemme voittaneet taistelun järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, hän unelmoi.

Åkesson sanoo haluavansa demokraattisen valtion, jossa vallitsee tasa-arvo ja ymmärrys yhteisestä hyvästä. Maahanmuutto on edelleen mahdollista, mutta sen täytyy olla huomattavasti paremmin säänneltyä kuin tänä päivänä.

Samat säännöt kaikille

Hänen mukaansa jokaisen, joka etsii tulevaisuuttaan Ruotsista, pitää opetella maan kieli, kunnioittaa yhteiskunnan sääntöjä ja pitää huolta omasta toimeentulostaan. Jos nämä yhteiset pelisäännöt eivät sovi, voi etsiä sijaansa jostain muualta, painottaa ruotsidemokraattien puheenjohtaja.

Åkessonin Ruotsissa jokaiselle on taattu huolenpito ja hoito sukupuolesta, asuinpaikasta tai tuloista riippumatta. Hän sanoo haluavansa tehdä hoitotyöstä toiveammatin, jossa työehdot ovat kilpailukykyiset ja työkavereita on riittävästi.

– Jakolinja maassamme kulkee rakentavan ja rikkovan väestönosan välillä. Heidän välillään, jotka rakentavat autoja ja jotka niitä kaduilla polttavat, määrittelee ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson.

Kyse on puolueen uskottavuudesta

Puhetta arvioitiin tuoreeltaan eri tiedotusvälineissä ja muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiön analyysissä Åkessonin nähtiin nyt tavoittelevan selvästi laajempaa äänestäjäjoukkoa kuin aikaisemmissa vaaleissa. Vaalien tärkeimmiksi kysymyksiksi ovat nousevassa maahanmuutto sekä rikollisuus ja ne ovat ruotsidemokraattien epistolan ydinaluetta.

Nyt kuitenkin Åkessonin nähtiin puheessaan ojentavan kätensä myös maahanmuuttajataustaisille äänestäjille. Kaikilla, jotka hyväksyvät yhteiset pelisäännöt ja elättävät itse itsensä, on etuoikeus asua Ruotsissa.

Silloin kun tavoitellaan laajempia äänestäjäjoukkoja keskeistä on puolueen uskottavuus. Kommenttien mukaan juuri siinä Åkesson on tehnyt mahtityön: ruotsidemokraatit alkaa olla puolue muiden joukossa. Enää ei tarvitse salailla tai hävetä, jos ilmoittaa äänestävänsä ruotsidemokraatteja.

Puheenjohtaja Åkessonissa nähtiin myös romantikon piirteitä, kun hän hamuaa takaisin kadonneeksi kuvaamaansa turvallisuuden ja onnen aikaa. Kansankoti tuo monen ruotsalaisäänestäjän mieleen sosialidemokraatit sekä hyvinvointivaltion rakentamisen toisen maailmansodan jälkeen.

Ruotsidemokraatit haluavat nyt ilmiselvästi kaapata itselleen kansankoti-käsitteen. He ovat valmiita pystyttämään sen uudelleen, entistä ehompana. Ja uusi kansankoti on avoin kaikille, jotka ovat valmiit tekemään sen eteen oman osansa.

Suomen Uutiset