Saksalaisen Bild-sanomalehden mielipidemittauksessa eurovastainen Alternative für Deutschland -puolue (AfD) sai 5 prosentin äänikynnyksen ylittävän lukeman, talouslehti Financial Times kertoo. Toisessa, televisioyhtiö ZDF:n mittauksessa AfD olisi jäämässä 4 prosenttiin, ja siten sen äänikynnys jäisi ylittämättä, eikä puolue saisi lainkaan edustajia Saksan parlamenttiin.

Kannatusmittauksia tekevät puhelinhaastattelijat ovat ilmoittaneet, että saksalainen harvoin kertoo aikeistaan äänestää radikaaleja puolueita. Siksi he ovat sitä mieltä, että AfD voi hyvinkin yllättää itse vaalituloksellaan. AfD:tä tukevat eniten ikääntyneet saksalaiset.

Liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolue on kaikissa mittauksissa noin 10 prosenttiyksikköä edellä sosialidemokraatteja (SPD). CDU:n tukipuolue liberaalit (FDP) eivät saisi yhdessä aikaan enemmistöhallitusta. Myös SPD:n ja vihreiden yhdistelmä jäisi vähemmistöhallitukseksi. Todennäköisimpänä vaihtoehtona Saksan hallitukselle pidetäänkin suurta koalitiohallitusta, jossa CDU ja SPD muodostavat hallituksen.

Saksan äänestystavan mukaan äänestäjä antaa kaksi ääntä. Toinen on ehdokaskohtainen ja toinen puoluekohtainen. Puoluekohtaisista äänistä käydään nyt kiivas taistelu. Saksalaiset ovat usein taktikoineet toisellla äänellä auttaen pienempiä puolueita voittamaan paikkoja liittopäiville. Tällä kertaa taktikointikaan tuskin tuo selkeää enemmistöhallitusta. Merkel on ilmoittanut, että nyt ei saisi taktikoida, koska CDU tarvitsee mahdollisimman suuren kansanedustajamäärän. Perinteisesti CDU:n tukijat ovat antaneet puolueääniä myös FDP:lle.

Saksan liittopäivävaalit käydään sunnuntaina 22.9.

Henri Myllyniemi

Tagit