

Sampo Terho: Emme tarvitse Väyrysen ALDE-ryhmää
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho vastasi keskiviikkoaamuna Paavo Väyrysen (kesk.) kutsuun liittyä ALDE-ryhmään kielteisesti.
– Emme tarvitse ALDE-ryhmää kolmannen sijan saavuttamiseksi. Siinäkin mielessä Paavo Väyrysen esitys on turha, Terho kommentoi Perussuomalaiselle.
Terhon mukaan on todennäköistä, että eurokriittiset puolueet kootaan yhteen ryhmään, joka nousisi vaaleissa ALDEn ohi kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi, kun liberaalit ja liittovaltiomyönteiset ryhmät menettävät paikkojaan ja eurokriittiset voittavat.
Väyrynen tahtoisi
kääntää ALDEn suuntaa
Väyrynen perusteli ehdotustaan sillä, että hän tahtoisi kääntää ”ultraliberaalin ja liittovaltiomyönteisen” ALDE:n suuntaa. Hän laskelmoi, että keskusta ja perussuomalaiset saisivat yhdessä RKP:n kanssa vähintään seitsemän paikkaa, mikä voisi nostaa Suomen ALDEn suurimmaksi kansalliseksi delegaatioksi.
Terhon mielestä tämä teoria ei toimi.
– ALDE on todellakin kaikkein liberaalisin ja liittovaltiomyönteisin ryhmä, eikä sen suunta kääntyisi riittävästi, vaikka me sinne menisimmekin. Me haluamme pysyä aidosti eurokriittisinä paitsi kotimaassamme, myös europarlamentissa – toisin kuin vanhat puolueet, jotka arvostelevat kyllä kotimaassa, mutta pysyvät euroryhmissä hiljaa, Terho moittii.
Kankaanniemi: Julkisuustemppu
Uuraisten valtuuston puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi sanoo Väyrysen esiintuloa julkisuustempuksi. Entinen pitkäaikainen kansanedustaja pohti asiaa Uuden Suomen kolumnissa.
Kankaanniemi arveli Väyrysen laskevan, että perussuomalaiset saavat kolme tai jopa neljä paikkaa ja keskustalaiset kolme, jolloin noustaisiin seitsemään paikkaan. RKP:n ja kristillisdemokraattien läpimenoon Kankaanniemi ei usko.
– Ehdotus on mielenkiintoinen. Väyrynen jo nyt on äärimmäisen huolestunut siitä, että hän joutuu Olli Rehnin ja Anneli Jäätteenmäen kanssa liberaaliryhmään. Väyrynen on pyrkinyt aiemmin pois liberaali-ALDE-ryhmästä. Kepu ei ole sitä sallinut. Nyt hänellä on hätä ja hän kutsuu perussuomalaisia apuun. Turhaan, Kankaanniemi toteaa.
– Perussuomalaisten tulevat mepit eivät missään tapauksessa voi liittyä liberaalien ALDE-ryhmään. Se olisi asettumista räikeästi Suomen etuja ja puolueen tavoitteita vastaan. Petos, Kankaanniemi linjaa.
Liittovaltiokehitystä vastustava keskiryhmä
Kankaanniemen mielestä on varmaa, että uuteen europarlamenttiin syntyy merkittävä liittovaltiokehitystä vastustava keskiryhmä. Se on todennäköisesti suurempi kuin ALDE, vihreät tai vasemmisto. Näin siitä huolimatta, että äärioikeisto ei siihen sovi eikä pääse, Kankaanniemi arvioi.
Kankaanniemi toimi kristillisdemokraattien kansanedustajana 1987-2011 ja ministerinä 1991-94. Viime vaaleissa hän nousi Uuraisten valtuustoon perussuomalaisten listalta.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.