Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho vastasi keskiviikkoaamuna Paavo Väyrysen (kesk.) kutsuun liittyä ALDE-ryhmään kielteisesti.

– Emme tarvitse ALDE-ryhmää kolmannen sijan saavuttamiseksi. Siinäkin mielessä Paavo Väyrysen esitys on turha, Terho kommentoi Perussuomalaiselle.

Terhon mukaan on todennäköistä, että eurokriittiset puolueet kootaan yhteen ryhmään, joka nousisi vaaleissa ALDEn ohi kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi, kun liberaalit ja liittovaltiomyönteiset ryhmät menettävät paikkojaan ja eurokriittiset voittavat.

Väyrynen tahtoisi
kääntää ALDEn suuntaa

Väyrynen perusteli ehdotustaan sillä, että hän tahtoisi kääntää ”ultraliberaalin ja liittovaltiomyönteisen” ALDE:n suuntaa. Hän laskelmoi, että keskusta ja perussuomalaiset saisivat yhdessä RKP:n kanssa vähintään seitsemän paikkaa, mikä voisi nostaa Suomen ALDEn suurimmaksi kansalliseksi delegaatioksi.

Terhon mielestä tämä teoria ei toimi.

– ALDE on todellakin kaikkein liberaalisin ja liittovaltiomyönteisin ryhmä, eikä sen suunta kääntyisi riittävästi, vaikka me sinne menisimmekin. Me haluamme pysyä aidosti eurokriittisinä paitsi kotimaassamme, myös europarlamentissa – toisin kuin vanhat puolueet, jotka arvostelevat kyllä kotimaassa, mutta pysyvät euroryhmissä hiljaa, Terho moittii.

Kankaanniemi: Julkisuustemppu

Uuraisten valtuuston puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi sanoo Väyrysen esiintuloa julkisuustempuksi. Entinen pitkäaikainen kansanedustaja pohti asiaa Uuden Suomen kolumnissa.

Kankaanniemi arveli Väyrysen laskevan, että perussuomalaiset saavat kolme tai jopa neljä paikkaa ja keskustalaiset kolme, jolloin noustaisiin seitsemään paikkaan. RKP:n ja kristillisdemokraattien läpimenoon Kankaanniemi ei usko.

– Ehdotus on mielenkiintoinen. Väyrynen jo nyt on äärimmäisen huolestunut siitä, että hän joutuu Olli Rehnin ja Anneli Jäätteenmäen kanssa liberaaliryhmään. Väyrynen on pyrkinyt aiemmin pois liberaali-ALDE-ryhmästä. Kepu ei ole sitä sallinut. Nyt hänellä on hätä ja hän kutsuu perussuomalaisia apuun. Turhaan, Kankaanniemi toteaa.

– Perussuomalaisten tulevat mepit eivät missään tapauksessa voi liittyä liberaalien ALDE-ryhmään. Se olisi asettumista räikeästi Suomen etuja ja puolueen tavoitteita vastaan. Petos, Kankaanniemi linjaa.

Liittovaltiokehitystä vastustava keskiryhmä

Kankaanniemen mielestä on varmaa, että uuteen europarlamenttiin syntyy merkittävä liittovaltiokehitystä vastustava keskiryhmä. Se on todennäköisesti suurempi kuin ALDE, vihreät tai vasemmisto. Näin siitä huolimatta, että äärioikeisto ei siihen sovi eikä pääse, Kankaanniemi arvioi.

Kankaanniemi toimi kristillisdemokraattien kansanedustajana 1987-2011 ja ministerinä 1991-94. Viime vaaleissa hän nousi Uuraisten valtuustoon perussuomalaisten listalta.

Veli-Pekka Leskelä