Kolmas sija ei tyydytä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinia eurovaaleissa.

– Tähtäämme kärkipaikalle, Soini linjasi keskiviikkona Ylen A-Studiossa.

Keskusta nousi SDP:n ohi kolmanneksi keskiviikkona julkaistussa Yleisradion eurovaalitutkimuksessa. Vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaiset saivat vielä vain 9,8 prosentin kannatuksen. Nyt sitä tuli 17 prosenttia eli puolueen eurokannatus nousi lähes samoihin lukemiin kotimaan gallupien kanssa.

Eurokriittiset kärkeen

Riittääkö tämä perussuomalaisille, A-Studiossa kysyttiin.

– Minun kantani on, että perussuomalaiset nousevat suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa. Toinen asia on se, että eurokriittisten pitää nousta europarlamentissa vaa’ankielen asemaan,  Soini painotti ja sanoi, ettei 17 prosentin kannatus riitä.

Onko se realismia?

– Kyllä se on realismia. Kun katsotaan tuota nousutrendiä, se on seitsemän prosenttiyksikköä ylöspäin. Kun se on sen noussut, se voi nousta kymmeneenkin siitä, Soini iloitsee.

Soini jättää yhä ehdokkuutensa auki. Vaatiiko nousu, että itse Soinikin ryhtyy ehdokkaaksi, kysyttiin myös.

– No sitä en tiedä, kyllä tätä tunnelmaa haistelen sekä Euroopassa että täällä – nythän on vasta öljyt lämmitetty niin kuin formula-ajoissa. Meillä on ehdokaspaikkoja auki ja minä toimin aina niin, että puolue ja isänmaa saavat parhaan tuloksen ja se sitten katsotaan, mitä se edellyttää.

– Se ei ole mitään vetkuttelua: teemme joka päivä töitä, että olisimme ykkösiä. Viimeksi veimme Suomen kriittisen äänen Euroopan parlamenttiin ja sieltä on minua kysytty apuihin ympäri Eurooppaa – viime aikoina Puolaan, Englantiin, mahdollisesti Irlantiin. Katsotaan nyt mitä tässä saadaan aikaan, eihän tässä mihinkään kiire valmiissa maailmassa, Soini myhäili.

Soini joutui hiukan oikomaan kriittisen toimittajan kysymystä perussuomalaisten mahdollisesta liittoutumisesta ”äärioikeistolaisten” ryhmien kanssa.

– Itsenäisyyden kannattajien kanssa liitytään eikä minkään ääriliikkeiden kanssa, Soini oikaisi.

EU laajentuu ja integroituu liikaa

Millaista Eurooppaa Soini ja perussuomalaiset haluavat?

– Se on itsenäisten kansakuntien Eurooppa, joka on vapaa markkinatalousalue. Jossa työvoima ja palvelut liikkuvat, nämä perusasiat ovat unionin alkuperäisen tarkoituksen mukaisia.

– Mutta nyt mennään syvemmälle: pankkiunioniin, toimimattomaan yhteisvaluuttaan, yhteisvastuun kasvattamiseen, yhteisvastuulausekkeisiin ja koko ajan on laajennuttu etelään ja itään päin. Kyllä tälle rajat tulevat vastaan. Minä haluan yhteistyötä ja sitä me teemme. Englannin pääministeripuolueessakin kävin puhumassa, ihan järkeviä ihmisiä hekin olivat, Soini totesi.

VELI-PEKKA LESKELÄ