

LEHTIKUVA
Soini A-studiossa: Kolmas sija ei riitä
Kolmas sija ei tyydytä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinia eurovaaleissa.
– Tähtäämme kärkipaikalle, Soini linjasi keskiviikkona Ylen A-Studiossa.
Keskusta nousi SDP:n ohi kolmanneksi keskiviikkona julkaistussa Yleisradion eurovaalitutkimuksessa. Vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaiset saivat vielä vain 9,8 prosentin kannatuksen. Nyt sitä tuli 17 prosenttia eli puolueen eurokannatus nousi lähes samoihin lukemiin kotimaan gallupien kanssa.
Eurokriittiset kärkeen
Riittääkö tämä perussuomalaisille, A-Studiossa kysyttiin.
– Minun kantani on, että perussuomalaiset nousevat suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa. Toinen asia on se, että eurokriittisten pitää nousta europarlamentissa vaa’ankielen asemaan, Soini painotti ja sanoi, ettei 17 prosentin kannatus riitä.
Onko se realismia?
– Kyllä se on realismia. Kun katsotaan tuota nousutrendiä, se on seitsemän prosenttiyksikköä ylöspäin. Kun se on sen noussut, se voi nousta kymmeneenkin siitä, Soini iloitsee.
Soini jättää yhä ehdokkuutensa auki. Vaatiiko nousu, että itse Soinikin ryhtyy ehdokkaaksi, kysyttiin myös.
– No sitä en tiedä, kyllä tätä tunnelmaa haistelen sekä Euroopassa että täällä – nythän on vasta öljyt lämmitetty niin kuin formula-ajoissa. Meillä on ehdokaspaikkoja auki ja minä toimin aina niin, että puolue ja isänmaa saavat parhaan tuloksen ja se sitten katsotaan, mitä se edellyttää.
– Se ei ole mitään vetkuttelua: teemme joka päivä töitä, että olisimme ykkösiä. Viimeksi veimme Suomen kriittisen äänen Euroopan parlamenttiin ja sieltä on minua kysytty apuihin ympäri Eurooppaa – viime aikoina Puolaan, Englantiin, mahdollisesti Irlantiin. Katsotaan nyt mitä tässä saadaan aikaan, eihän tässä mihinkään kiire valmiissa maailmassa, Soini myhäili.
Soini joutui hiukan oikomaan kriittisen toimittajan kysymystä perussuomalaisten mahdollisesta liittoutumisesta ”äärioikeistolaisten” ryhmien kanssa.
– Itsenäisyyden kannattajien kanssa liitytään eikä minkään ääriliikkeiden kanssa, Soini oikaisi.
EU laajentuu ja integroituu liikaa
Millaista Eurooppaa Soini ja perussuomalaiset haluavat?
– Se on itsenäisten kansakuntien Eurooppa, joka on vapaa markkinatalousalue. Jossa työvoima ja palvelut liikkuvat, nämä perusasiat ovat unionin alkuperäisen tarkoituksen mukaisia.
– Mutta nyt mennään syvemmälle: pankkiunioniin, toimimattomaan yhteisvaluuttaan, yhteisvastuun kasvattamiseen, yhteisvastuulausekkeisiin ja koko ajan on laajennuttu etelään ja itään päin. Kyllä tälle rajat tulevat vastaan. Minä haluan yhteistyötä ja sitä me teemme. Englannin pääministeripuolueessakin kävin puhumassa, ihan järkeviä ihmisiä hekin olivat, Soini totesi.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.