

Lehtikuva Aris Messinis
Soini kysyi, kylvetäänkö miljardeja Ukrainaankin
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kysyi eduskunnan kyselytunnilla ulkoministeri Erkki Tuomiojalta (sd.), kylvääkö EU miljardeja kuohuvaan Ukrainaan samaan tapaan kuin EU:n omiinkin kriisimaihin.
Soini viittasi talouskomissaari Olli Rehnin (kesk.) lausuntoon, jonka mukaan Ukrainan avuntarve saattaa nousta 25 miljardiin euroon. Soini korosti kannattavansa Ukrainan rauhoittamista, mutta ihmetteli Rehnin lausuntoa. Soini johtaa eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa.
25 miljardin paketti?
– Usein tällaisessa kriisitilanteessa tulee helposti lupailtua. Komissaari Olli Rehn on puhunut 25 miljardin euron avuntarpeesta. Eihän tämä niin mene, että yksittäinen komissaari sanoo. Voitteko sanoa, miten tällainen EU-ratkaisu syntyy, Soini kysyi.
Tuomioja vastasi, että Rehn on tarkoittanut todennäköisesti kaikkien tukimuotojen kokonaisarvoa, joka voi olla tuotakin suuruusluokkaa.
– Mutta EU:n omien rahojen käyttö sisältyy 600 miljoonaan euroon. Se sisältyy jo niihin päätöksiin, joita vapaakauppaneuvotteluiden yhteydessä on käyty, eikä mistään suuremmista rahoista ole EU:n budjettivarojen yhteydessä ole kyse, Tuomioja korosti.
Hän toivoi myös Venäjän osallistuvan Ukrainan talkoisiin. Hän huomautti myös, että rahoitusten ongelmat ovat ymmärrettäviä maassa, jonka luottoluokitus sijoittuu roskalainaluokkaan.
Mikä opposition todellinen kannatus?
Soini kysyi vielä, mikä käsitys hallituksella on Ukrainan opposition todellisesta kannatuksesta kansan keskuudessa, kun se on kovin hajanainen ja ympäri Ukrainaa liikkuu erilaisia väkivaltapartioita. Ja mikä on USA:n rooli ja suhtautuminen oppositioon?
– Mikä on käsityksenne tämän ilman vaaleja muodostetun hallituksen edustavuudesta ja todellisesta tuesta kansan keskuudessa?
Tuomioja sanoi USA:n asenteen näkyneen erilaisina lausuntoina. USA on myös merkittävä toimija erilaisten apupakettien rakentajana. Hän korosti, että hallituksen valitsi vaaleilla valittu parlamentti. Vaikka parlamentin valinta ei tapahtunut aivan täydellisesti, niin tarkkailijoiden mukaan kuitenkin riittävän hyvin ja se on tarpeeksi edustava, joten myös hallitusta voi pitää laillisena ja pätevänä. Tärkeää on, että todellista valtaa käyttää hallitus, eivätkä mitkään epämuodolliset ryhmät.
Keskustan Mari Kiviniemi kysyi vielä, mihin ovat kadonneet Ukrainasta hävinneet 57 miljardin euron talletukset? Tuomioija vastasi, ettei näistä ole vielä näyttöjä, mutta rahoja oli hävinnyt jo edelliseltä ja sitä edeltäneeltä hallitukselta. Rahojen löytymisellä olisi suuri vaikutus Ukrainan tämänhetkisen kriisin ratkaisussa, Tuomioja vastasi.
Puolustusministeri Carl Haglund totesi ottavansa Ukrainan tilanteen rauhanomaisen ratkaisun esille maanantaina Venäjän puolustusministeri Sergei Soigun kanssa Pietarissa, ellei tämä säännölliseen tapaamiskiertoon sisältyvä tapaaminen peruunnu.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää